Oud-Burgemeester Landen maakt échte Belgische spaghetti
di 16 jul. - 3:15
"Koop lokaal". Dat is een boodschap die je almaar meer hoort. Voor pastaliefhebbers is dat moeilijk. Het graan dat gebruikt wordt om pasta te maken, komt vaak uit Italië of zelfs Australië. Maar daar heeft oud-burgemeester van Landen Kris Colsoul verandering in gebracht.
Ook coucous
Op zijn landbouwgrond in Neerlanden, deelgemeente van Landen, teelt Colsoul sinds kort harde tarwe. Colsoul is de eerste landbouwer in België die dat op grote schaal teelt. "De korrel van harde tarwe is glanzend. Wanneer de korrels gemalen worden, krijg je griesmeel. Dat heb je nodig om pasta of couscous te maken", vertelt Colsoul aan Radio 2 Vlaams-Brabant. In België werd tot voor kort enkel zachte tarwe geteeld. Dat wordt onder meer gebruikt voor veevoeder en om brood te bakken.
Droge zomers
Het was het bedrijf Belcampi dat Kris Coulsoul vroeg om harde tarwe te telen. "Ik vind het heel bijzonder dat we samen de eerste échte Belgische pasta tot stand brengen", zegt Colsoul. "Vroeger had dat niet gekund. Maar omdat we de laatste jaren steeds drogere zomers hebben, kan dat nu wel."
Colsoul is zelf een groot liefhebber van pasta. "Ik eet het even graag als aardappelen. Ik ben ook trots op mijn pasta. Je proeft een duidelijk verschil met andere pasta's. De mijne is veel rijker van smaak."
Een pakje Belgische spaghettislierten van Belcampi van een halve kilo, kost je €1,80 in de supermarkt.
tarweveld met klaprozen in het midden