Ouders bouwen zelf mee aan freinetschool De Muze in Haacht

woensdag 14 augustus 2019 - 17:00
Andries Haesevoets
bouwwerken Freinetschool Haacht
In freinetschool De Muze in Haacht bouwen de ouders zélf mee aan de nieuwbouw. De school moest noodgedwongen verhuizen naar containerklassen op het terrein van de oude jongensschool op Sint-Adriaan. De wachttijd voor een subsidie was voor de ouders te lang en daarom zijn ze zelf aan de slag gegaan. De ouders hopen om in de krokusvakantie van volgend schooljaar te verhuizen.

"Mijn kinderen gaan zes jaar naar deze school en ik ben zelf al vijf jaar actief aan het zoeken naar een nieuwbouw", zegt coördinator Thomas Naveau. "We zitten al sinds 2011 in containers en er is dus echt wel nood aan iets nieuws. De nieuwbouw zal sowieso een hele verbetering zijn ten opzichte van de containers."

Zelf financieren

De wachttijd voor nieuwe subsidies was volgens de ouders veel te lang en daarom zijn ze zelf aan de slag gegaan, vertelt coördinator Naveau. "We zijn een hele kleine school met veel gemotiveerde ouders die hard en intensief werken om dit gefinancierd te krijgen. Dit stuk moeten we helemaal zelf financieren. Voor de verbouwing zelf krijgen we 70% van de Vlaamse overheid, maar 30% moeten we ook nog altijd met werkingsmiddelen van de ouders gaan financieren."

Extra klaslokaal in hout en stro

De ouders bouwen bijvoorbeeld een extra klaslokaal in hout en stro. "12 jaar geleden heb ik samen met mijn vrouw een workshop gevolgd waarbij we een strobalenbouw hebben gezet", ligt Naveau toe."Wij vonden dat heel fijn om dat samen met een groep mensen te doen, want dat geeft een soort verbondenheid. Stro is een heel toegankelijk, natuurlijk en gezond materiaal. Je kan er weinig mis mee doen."

Ook de andere ouders zijn heel enthousiast: "We werken hier in een landelijke sfeer en dat is heel aangenaam. Het stro is een fijn materiaal om mee te werken. Ik heb geen ervaring in de bouw, maar na een kwartiertje was ik volledig mee."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!