Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Overwegen schrappen: een geldkwestie

vr 21 sep. - 9:30

Na het dramatische ongeval aan een spooroverweg in Nederland, waarbij vier kinderen omkwamen, komen ook de spooroverwegen bij ons weer onder de aandacht. In Brussel maar ook op andere plaatsen in Vlaams-Brabant heeft Infrabel plannen om heel wat van die spooroverwegen te schrappen.
© Foto: Spoorwegovergang Wezemaal (Bron: Google streetview)

In Brussel zijn er nog vijf overwegen. Drie daarvan zouden in 2021 vervangen moeten zijn door een voetgangers- en fietserstunnel. Voor twee andere overwegen hoopt Infrabel tegen 2023 een oplossing te hebben. 

Tunnel in Wezemaal

In Rotselaar zijn er concrete plannen voor de spooroverweg aan het station van Wezemaal. Die overweg zorgt nu nog geregeld voor gevaarlijke situaties zegt burgemeester Dirk Claes: “Er passeren heel veel treinen op die lijn en het is er vaak heel druk. Mensen willen er nog vaak snel hun trein halen en dat zorgt soms voor gevaarlijke toestanden.  Zonder overweg zou het er veel veiliger zijn. Infrabel weet dat ook en heeft heel concrete plannen om de spoorweg daar te ondertunnelen. Hopelijk schuiven ze nu de nodige financiële middelen naar voor.”

Dat gebeurde enkele jaren geleden al aan de overweg aan het Montfortcollege. Daar werd de overweg gesloten en vervangen door een voetgangers- en fietserstunnel. "Een goede zaak", zegt Claes. “We hebben daar in het verleden al een dramatisch ongeval gehad, het is daar veel veiliger nu. Per dag passeren zo’n 300 scholieren door die tunnel.” Ook voor de drukke overweg aan de Stationsstraat wordt een oplossing gezocht, al zal die nog niet voor meteen zijn. 

Spoorlopen: dagelijks fenomeen

Hoewel er in Rotselaar concrete plannen in de maak zijn om iets te doen aan de overwegproblematiek, lijkt dat in Haacht moeizamer te gaan.  Daar zijn maar liefst zeven spooroverwegen. “Spoorlopen is een fenomeen dat quasi elke dag plaatsvindt in onze gemeente”, zegt burgemeester Steven Swiggers. “We organiseerden al acties, specifiek naar scholieren toe, om ze op de gevaren van spoorlopen te wijzen. Tegen een trein win je nooit, dat loopt altijd fataal af.”

Geen budgetten

“De overweg bij Haacht Station ligt op de N21 en zorgt elke dag voor enorme files. Door de drukke spoorlijn is de overweg vaak gesloten en dat resulteert in mensen die proberen over te glippen”, zegt Swiggers. “Infrabel is bezig met oplossingen op lange termijn, met bijvoorbeeld bruggen”, maar blijkbaar is het vooral een geldkwestie. “We hebben zeven overwegen maar geen enkele verdwijnt. Het probleem is al jaren geleden aangekaart bij het Agentschap Wegen en Verkeer maar die hebben geen budget voor 2020”, aldus Swiggers.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet