Paardenprocessie van Hakendover lokt recordaantal bezoekers

maandag 22 april 2019 - 14:37
Kirsten Simons
De traditionele paardenprocessie op Paasmaandag in Hakendover heeft zo'n 18 000 bezoekers op de been gebracht. Het mooie weer zat daar zeker voor iets tussen. De organisatie spreekt van een recordeditie.

De Paardenprocessie van Hakendover, bij Tienen, is wellicht één van de bekendste paardenprocessies van ons land. Op Paasmaandag wordt tijdens de processie het stichtingsverhaal van de kerk van Hakendover uitgebeeld. "Er zouden tijdens de Middeleeuwen drie vrome maagden de opdracht hebben gegeven om een kerk te bouwen, die is tot twee keer toe afgebroken", vertelt Liesbeth Vanhelmont van de organisatie. "Dan zou God zelf de plaats hebben aangetoond waar de kerk moest gebouwd worden, dat is op de plaats waar ze nu nog staat. Vandaar dat 'drie' een belangrijk getal is in de stichtingslegende. Die herdenken we onder andere door drie keer te galopperen rond het veld." 

Paardengalop

Het indrukwekkendste moment is inderdaad de paardengalop. Dan galopperen de paarden drie keer rond het veld, dat maakt volgens de legende de grond vruchtbaar. Op deze editie waren er zo'n 200 ruiters die meewandelen in de processie, de helft deed ook mee aan de paardengalop. De paardenprocessie is een vaste afspraak voor mensen uit de buurt maar er komen ook buitenlanders op af. "Het is al zo een lange en mooie traditie", vertelt een toeschouwer. "Het brengt mensen van overal naar ons dorp, zelfs uit het buitenland." Onder de bezoekers zijn er ook heel wat Nederlanders. "Het is mooi, al die tradities. Het is mooi en interessant", vertelt een Nederlandse bezoekers.

En na de paardengalop zijn er in het dorpje van 1500 inwoners gelegenheidscafés, waar het feest nog een tijd doorgaat. 


 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!