Paul Ricour: "Studio 100 heeft veel gestolen van Merlina"

maandag 11 februari 2019 - 10:19
Paul Ricour voor de microfoon tijdens de podcast
Foto: www.akkerdjie.be
Studio 100 nam voor "Mega Mindy" een heleboel ideeën over van de tv-reeks Merlina. Dat zegt de Dilbeekse acteur Paul Ricour in "Akkerdjie!", de privé-podcast van Radio 2-collega Harald Scheerlinck.

"Het personage van de grootvader-uitvinder in "Mega Mindy" is duidelijk geïnspireerd op onze Napoleon in "Merlina". Verschillende van zijn uitvindingen hebben ze zelfs klakkeloos overgenomen, maar gewoon een andere naam gegeven. Ach, ze mogen dat doet van mij hoor", vindt Paul Ricour. Hij werd onsterfelijk als Polycarpus Tack in verschillende jeugdreeksen zoals "Merlina", "Postbus X" en "De Opkopers". Ricour geeft toe dat hij in de beginjaren van Studio 100 een aftastend gesprek had met baas Hans Bourlon. "Hans en ik zijn toen samen iets gaan eten. Hij vroeg me of ik geen zin had om bij hen te komen werken, maar dat heb ik geweigerd. Ik vond het net iets te commercieel allemaal." Wel speelde hij ooit een rolletje in een aflevering van "Ghost Rockers".

Ravenburg

In de podcast verklapt Ricour ook onder andere waar de naam van het fictieve stadje Ravenburg vandaan komt. Alle verhalen in "Merlina", "Postbus X" en "Interflix" speelden zich daar af. "We moesten nog een naam verzinnen en Ravensburger maakte in die tijd heel populaire gezelschapsspelletjes. Zo ben ik op het idee gekomen", lacht hij. Ricour wordt nog regelmatig aangesproken op zijn personage in de jeugdprogramma's. "Ik vind dat heel aangenaam. Ik begin nu pas goed te beseffen wat voor impact onze programma's toen gehad hebben." Hij begon als acteur, maar nam al snel ook taken achter de schermen voor zijn rekening zoals het casten van acteurs.

Will Tura en Willy Sommers

In "Merlina" en "Postbus X" doken er regelmatig Bekende Vlamingen op als zichzelf. "We hadden ooit Will Tura gevraagd om mee te spelen, maar uiteindelijk heeft hij afgehaakt. In het verhaal moest hij verliefd worden op Ann (het nichtje van Merlina, gespeeld door Mieke Bouve nvdr.) maar dat strookte niet met zijn imago. Will is getrouwd en dat kon niet. Toen heeft Willy Sommers hem vervangen." Het had niet zoveel gescheeld of Ricour had met VTM samengewerkt aan een nieuwe jeugdreeks. "Jaren geleden heb ik een voorstel ingediend voor een feuilleton over een klein robotje dat allerlei avonturen beleefde. De onderhandelingen waren al ver gevorderd. Maar toen kwam er plots een nieuwe wetgeving rond reclame voor en na kinderprogramma's (de bekende vijfminutenregel uit 1991 nvdr.) op televisie en is het project afgesprongen."

 

De "Akkerdjie!"-podcast blikt tweewekelijks terug op de carrière van bekende acteurs, tekenaars of schrijvers die een impact hebben gehad op de jeugd van veel Vlaamse twintigers, dertigers en veertigers. De volledige aflevering met Paul Ricour kan je HIER beluisteren.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!