"Piskapel" helpt al jaren bedplassers in Geetbets

dinsdag 14 juli 2020 - 10:40
Yasmina El Messaoudi
De Piskapel in Geetbets
Copyright: Agentschap Onroerend Erfgoed. Fotograaf: Evelien Dirix.
Voor zowat elk probleem bestaat een heilige bij ons. Zo ook in Geetbets. Daar kunnen radeloze ouders van bedplassende kinderen terecht in de 'Piskapel'. Oftewel de Sint-Annakapel in deelgemeente Grazen. Erika Vanvuchelen van de Grazense speculaasbakkerij woont er vlakbij en weet er alles van.

In deelgemeente Grazen van Geetbets staat al jaren de Sint-Annakapel, een bijzondere plek waar Erika Vanvuchelen alle geheimen van kent. Zij is eigenares van de Grazense speculaasbakkerij die ambachtelijke lekkernijen maakt. Daarnaast is Erika ook goed op de hoogte van de Sint-Annakapel wat verderop. In de volksmond 'De Piskapel'. En dat is geen toeval. "In 1644 is de Sint-Annakapel eigenlijk gezet om de boeren een goeie oogst te wensen. Maar met de tijd heeft die een heel andere functie gekregen. Namelijk een soort bedevaartsoord voor ouders van kinderen die bedplassen." 

Waslijn vol onderbroeken

Veel kinderen die bedplassen zijn er blijkbaar niet in Geetbets. Of de ouders durven toch geen hulp in te roepen aan de 'Piskapel'. Want erg druk is het er niet, zegt Erika. "En toch. Als je door het raampje naar binnen tuurt, zie je wel altijd kaarsjes branden. Dus mensen komen zeker langs maar doen het erg onopvallend. Vroeger hingen hier ook hele waslijnen vol onderbroeken. Dat gebeurt nu iets minder, al zie je af en toe nog kledingstukken liggen. Dat zou het bedplassen moeten tegen gaan. Zelf heb ik het probleem nooit gehad, dus ik kan ook niet zeggen of het werkt (lacht). Maar alleen voor het uitzicht van de kapel over Grazen, is het de moeite waard om eens langs te wandelen." 

Op 21 augustus zenden we 's ochtends uit van bij Speculaas Vanvuchelen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!