Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

PODCAST - 5 jaar na aanslagen in Zaventem en Brussel: “Op 22 maart ben ik iemand anders geworden”

ma 22 mrt. - 5:00

Maandag, 22 maart, is het exact vijf jaar geleden dat ons land getroffen werd door de verschrikkelijke aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in het metrostation Maalbeek in Brussel. Voor heel wat mensen heeft die dag hun leven voorgoed veranderd. Radio 2 sprak voor een podcastreeks met verschillende getuigen: hoe staan zij vijf jaar later in het leven. "Als je iemand in je armen ziet sterven, ga je je eigen leven plots helemaal anders bekijken."
© Belga

Loes Deraedemaeker was op 22 maart 2016 aan het werk als politieagente op de luchthaven van Zaventem. "Ik ben na de aanslagen zeker iemand anders geworden dan voor de aanslagen. Eind oktober 2016 heb ik ontslag genomen bij de politie." Na een paar interim jobs, opende ze haar eigen koffiebar in Kortenberg. “Dat is een droom die is uitgekomen. Het is echt fijn, ik kan mijn ei daarin kwijt.” Loes is sinds de aanslagen nog maar twee keer op de luchthaven geweest, onder andere om op huwelijksreis te gaan. “Ik zorg er altijd voor dat ik zo snel mogelijk die vertrekhal uit ben. Ik ben daar echt niet op mijn gemak. De hele tijd zit ik te kijken of ik niets verdachts zie.”

 

Ik zorg er altijd voor dat ik zo snel mogelijk uit die vertrekhal ben

— Loes Deraedemaeker, ex-luchthavenpolitie
Loes Deraedemaeker werkte op 22 maart 2016 als agente op de luchthaven van Zaventem

Loes Deraedemaeker werkte op 22 maart 2016 als agente op de luchthaven van Zaventem

Tot op vandaag lijdt Loes aan een posttraumatische stress-stoornis (PTSS). “Ik heb zelf die eerste bom niet gehoord, maar een collega liet meteen weten via de walkie talkie dat er één ontploft was. Ik was één van de eerste hulpverleners ter plaatse. Ik was me ook heel bewust van het potentiële gevaar dat er op dat moment nog heerste. Ik dacht: straks gaan ze op ons beginnen schieten, want dat was ook zo in Parijs”, vertelt ze.

Massa's vermijden

Ook Charlotte Backx was die dag op de luchthaven. Ze werkte destijds voor de uitwisselingsorganisatie AFS die Belgische studenten begeleidt op hun avontuur in het buitenland. “Ik kwam die dag rond half acht toe op de luchthaven om een studente te begeleiden die op uitwisseling vertrok naar Zuid-Korea. Op een gegeven moment zie ik de studente en haar familie, we stellen onszelf aan elkaar voor en net op dat moment ontploft de boel. Dat was heel intens, iedereen viel gewoon op de grond.”

Als er ergens veel volk is, ga ik altijd aan de uitgang staan

— Charlotte Backx, ex-coördinatrice bij AFS
Charlotte Backx begeleidde die dag een uitwisselingsstudente op de luchthaven van Zaventem

Charlotte Backx begeleidde die dag een uitwisselingsstudente op de luchthaven van Zaventem

Na vijf jaar heeft Charlotte de aanslagen een plaats kunnen geven, maar ze heeft lang last gehad van angsten. “Dat komt zomaar ineens op, als iemand zijn koffer te hard toeslaat bijvoorbeeld of een geur die je plots waarneemt.” Naar festivals gaan, blijft sindsdien wel moeilijk. “Mijn vriend zei op een gegeven moment: “We gaan ons toch niet laten doen zeker? Kom, we gaan naar de Gentse Feesten”. Ik ging akkoord, maar op één voorwaarde: dat we niet in het midden gingen van de massa staan. Als er ergens veel volk is, ga ik telkens aan de uitgang staan.” 

Nieuwe job gezocht

An Degryse werkte op 22 maart op het hoofdkantoor van CD&V in Brussel, vlakbij het metrostation Maalbeek, waar ook een bom ontplofte. “Op het moment dat ik uit mijn auto stapte en langs de achterkant het partijgebouw binnen ging, voelde ik een heel hevige trilling. Vanaf dan werd alles een soort film. Ik liep naar buiten en zag allemaal slachtoffers uit het metrostation naar boven komen. Het restaurant op het gelijkvloers van het CD&V-gebouw hebben we ingericht als een veldhospitaal. We hebben gelukkig veel mensen kunnen helpen die dag. Al was het maar gewoon door er voor hen te zijn en de eerste hulp toe te dienen.” Maar niet iedereen die An die dag heeft verzorgd, heeft het uiteindelijk gehaald. "Eén vrouw is in mijn armen overleden. Ik ben later in de kranten op zoek gegaan naar info over wie zij was. Dat had ik voor mezelf nodig", gaat An verder.

Die dag is een vrouw in mijn armen overleden. Ik ben nadien op zoek gegaan naar info zodat ik tenminste wist wie zij was

— An Degryse, voormalig CD&V-medewerker
An Degryse verzorgde slachtoffers uit het metrostation Maalbeek.

An Degryse verzorgde slachtoffers uit het metrostation Maalbeek.

Ook bij An heeft die dag een diepe indruk achtergelaten. De aanslagen waren voor haar het laatste zetje dat ze nodig had om van job te veranderen. “Ik was dat sowieso op termijn van plan omdat mijn lichaam al eens had aangegeven dat mijn job erg druk was. Maar die dag heb ik mensen gezien die hun levens zelfs niet meer kúnnen verderzetten. Dan bekijk je je eigen leven plots vanuit een ander perspectief. Ik heb kort daarna bewust gekozen voor een nieuwe job. Ik werk nu in de Human Resources-sector en dichter bij huis zodat ik nu eindelijk meer tijd kan investeren in mijn gezin.”

Podcast 'De Dag van de Bommen'

Wil je nog meer horen over de aanslagen vijf jaar geleden, luister zeker ook naar de podcast “De dag van de bommen”. Drie journalisten van Radio 2 vertellen vanop de redactie in Vlaams-Brabant hoe ze het nieuws van de aanslagen voor het eerst vernamen. Over hoe ze hun werk daarna zo goed moeilijk probeerden te doen. En hoe die dag zowel professioneel als emotioneel één van de zwaarste werd uit hun carrière.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet