Prinsheerlijke aardbeien in Kapelle-op-den-Bos, finalist van de Korte Keten Kop

donderdag 23 juli 2020 - 16:53
Romanie Dierckx
Radio 2 Vlaams-Brabant zond vandaag live uit bij Prinsheerlijke Aardbeien in Kapelle-op-den-Bos. Christine De Prins en haar man Paul Verhasselt telen daar sinds enkele jaren samen Elsanta aardbeien. Ze zijn ook één van de vijf finalisten van de Korte Keten Kop. “Het is vers, lekker en lokaal. Meer ecologisch kan je bijna niet hebben,” vertelt Christine.

De hele zomer lang zoeken we naar de lekkerste streekproducten van de provincie. En we gaan op zoek naar de Korte Keten Kop. Dat is een zoektocht naar net die producent die er qua werking, uitstraling en product nog eens bovenuit steekt. De eerste finalist die we dit jaar voorstellen is Prinsheerlijke Aardbeien uit Kapelle-uit-den-Bos.

8 maanden per jaar verse aardbeien

Aardbeien komen niet zo vaak voor in deze regio. “Hier worden vooral ‘vollegrondsgroenten’, zoals prei, spinazie en kropsla, geteeld. Wij zijn hier ook begonnen als kropslatelers en dat doen we nog altijd want dat is een rendabele teelt,” zegt Paul. Maar na tien à vijftien jaar was het volgens Christine hoog tijd voor iets nieuws. “We bouwden een deel van ons veld om zodat we aardbeien konden kweken, maar dan heb je maar zes weken oogst. Dus een paar jaar geleden hebben we ook een deel van onze serre ook omgebouwd waardoor we nu van midden april tot midden december aardbeien hebben,“ gaat Paul verder.

24 op 7 aardbeien te koop

De overheerlijke aardbeien kan je 24 op 7 kopen bij hun automaat of bij ‘Het Prieeltje’, het winkeltje van Christine. “Mijn winkeltje is enkel op woensdag- en zaterdagnamiddag open. Hier kan je soms ook bakjes met enkel kleinere aardbeien kopen want dat hebben sommige mensen liever,” vertelt Christine. Naast aardbeien verkopen ze ook nog confituur en aardbeienlimonade. Om de verkoop bij ‘Het Prieeltje’ coronaproof te houden, maakten ze zelfs een soort draaimolen om de producten zo door te kunnen geven.

Finalist van de Korte Keten Kop

Prinsheerlijke Aardbeien is één van de vijf finalisten van de Korte Keten Kop in Vlaams-Brabant. Ze zitten hier dan ook met een zeer korte voedselketen volgens zoon Pieter (23): “Als je aardbeien in de winkel koopt, dan zijn die altijd iets minder rijp. Maar de aardbeien die je hier in de automaat kan kopen, laten we iets langer hangen waardoor ze roder en zoeter zijn. Vijf à tien minuten na het plukken worden de aardbeien soms al opgegeten.” Je kan op hen stemmen via www.zomerinvlaamsbrabant.be.

Beter bier dan Westvleteren

Als je een bakje aardbeien hebt gekocht, kan je ook nog eens langs gaan bij de buren. Daar vind je microbrouwerij ‘Den Triest’ van buurman Marc Struyf. Hij is een specialist in Amerikaanse hop: “Ik heb tien jaar in een Amerikaans hoppenproject gezeten. Via dat project halen we elk jaar die hoppen naar België en maak ik daarmee zachtere India Pale Ales.” Zijn ‘Triest IPA’ heeft zelfs al zoveel prijzen gewonnen dat hij beter zou zijn dan het wereldberoemde Westvleteren.  Marc was altijd al een bierliefhebber. Hij had vroeger zelfs de grootste collectie van Belgische bieretiketten. Hij heeft zijn collectie van 50.000 stuks verkocht aan het museum in de beurs van Brussel.

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!