Reetjes vreten Affligemse moestuinen kaal

dinsdag 9 juli 2019 - 07:44
Yasmina El Messaoudi
Foto: Hilde Saeys
Hilde Saeys uit Affligem zit met de handen in het haar. Al enkele jaren sluipen reeën uit het naburige bos, haar tuin binnen en eten ze alles op. Alhoewel, niet alles, want de beestjes hebben een specifieke smaak.

"Het zijn echte fijnproevers", steekt Hilde van wal. "Want ze eten niet alles op. Jonge scheuten gaan er goed in, behalve pastinaak en ajuin. Aan peterselie komen ze ook niet aan. Wat dan wel? Ze beginnen altijd met de aardbeien. Die moeten we sowieso al afspannen voor de vogels en eekhoorns. Van de bramen eten de reeën enkel de schors. Ze breken de takken af en knabbelen dan aan de stam. Aardpeer lusten ze ook."

's Nachts

Toch heeft Hilde de reeën zelf nog niet zo vaak kunnen spotten. "Het zijn schemerdieren, ze komen vooral 's avonds en 's nachts in de tuin. In de herfst of winter, zien we ze wel dagelijks, zelfs overdag. Dan komen ze heel dicht bij huis. Daar staat een eikenboom, en ze zijn dol op die nootjes." Hoewel de dieren alles opvreten, kan Hilde ze enorm appreciëren. "Het zijn prachtige dieren, maar zeer schuw."

Pikante pepers en urine

Frank Petit-Jean van VELT, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren heeft enkele tips om de beestjes uit je tuin te houden: "Je kan de planten afdekken of je moestuinen omheinen." Maar dat ziet Hilde niet zitten. "Wij houden van de natuur en halen die graag in onze tuin. Bovendien komt in het voorjaar een tractor langs om alles om te ploegen, met een omheining kan die niet meer keren. Daarom probeer ik andere tips uit. Zo ben ik bij de kapper al haar gaan verzamelen. Dat heb ik dan uitgestrooid en in panties gestoken om in de struiken gehangen. De geur zou de dieren weghouden en het lijkt te werken. Ik heb ook gehoord dat een afkooksel van pikante pepers verstuiven op groenten zou helpen. Dat ga ik zeker proberen.  Urineren in je tuin is nog zo'n tip, maar dat zie ik niet zitten (lacht)."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!