Rik Devillé laat slachtoffers van misbruik in de kerk aan het woord

dinsdag 24 september 2019 - 15:30
Kristel Smout
Rik Devillé is de pastoor die in de jaren 90 het seksueel misbruik in de kerk aanklaagde. Devillé is nu met pensioen en hij schreef een boek "In naam van de Vader". Daarin staan 101 getuigenissen van mensen die slachtoffer zijn van seksueel en ander misbruik binnen de kerk.

Rik Devillé werd jarenlang gezien als de rebelse pastoor van Buizingen, want hij was een van de weinigen die zijn mond durfde open te doen over seksueel misbruik in de katholieke Kerk, op een moment dat daarover vooral werd gezwegen. Rik Devillé is intussen 75 jaar en hij heeft een nieuw boek uit met getuigenissen van mensen die slachtoffer zijn van misbruik in de kerk. 

Erger dan sciencefiction 

In het boek staan heel aangrijpende verhalen van mensen die binnen de Kerk de vreselijkste dingen hebben meegemaakt. "Wat sommige slachtoffers hebben meegemaakt, is niet onder woorden te brengen", vertelt Devillé. "Ik heb het er nu nog moeilijk mee als ik een concreet verhaal moet vertellen. Het is erger dan dingen die je soms ziet in sciencefictionfilms."

Priester verwekt kind bij 12-jarige 

Een verhaal in het boek gaat over een priester die een kind verwekte bij een jong meisje dat in een tehuis verbleef, vertelt Devillé: "Het gaat over een kind van 12 jaar dat buikpijn heeft, dat eigenlijk niet beseft dat ze zwanger is. En dat bij de bevalling door een priester en twee nonnen gedwongen wordt om de baby de keel dicht te knijpen. Je kan zoiets bijna niet onder woorden brengen, maar toch zijn die getuigenissen belangrijk voor het nageslacht."

Meer openheid 

Rik Devillé merkt wel dat de tijden veranderd zijn. "Toen we de problematiek in de jaren 90 aanklaagden, was dat niet bespreekbaar. En ook justitie en de Kerk wilden daar niet over communiceren. Nu is er iets meer openheid, er is meer kans dat slachtoffers au sérieux genomen worden."
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!