Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Rioleringsgraad: Vlaams-Brabant loopt achter

vr 11 jan. - 5:27

Een aanzienlijk deel van de huishoudens in Vlaanderen loost z’n afvalwater nog altijd in een gracht of beek. Opmerkelijk is dat in de top tien van de slechtste leerlingen zes Vlaams-Brabantse gemeenten zitten. En dat is een probleem, want tegen 2027 eist Europa dat de Vlaamse beken en rivieren zuiver zijn.
© Foto: Belga

Het lijkt de normaalste zaak van de wereld: de wc-doorspoelen of het poetswater door de gootsteen gieten, en alle troep komt in de gescheiden riolering terecht en stroomt richting waterzuivering. Toch is dat voor 1 op de 8 Vlaamse huishoudens nog fictie. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de VMM, de Vlaamse Milieumaatschappij. De zogeheten “rioleringsgraad” in Vlaanderen ligt nu op 87 procent. En dat betekent dat nog altijd 1 op de 8 huizen geen riolering heeft. Bij de meeste daarvan komt het afvalwater ongezuiverd in een gracht of beek terecht.

In sommige gemeenten zijn de cijfers erg opvallend. In Horebeke in Oost-Vlaanderen is amper 13 procent van de huizen aangesloten op de riolering. In Pepingen is dat nog geen kwart. Ook Bekkevoort, Geetbets, Begijnendijk, Kortenaken en Glabbeek staan in de bedenkelijke top tien. De gemeenten met een lage rioleringsgraad zijn meestal erg landelijke gemeenten met veel afgelegen woningen. Maar ook in een kleine stad als Aarschot bereikt de riolering nog geen twee derde van alle huizen. 

Er zijn ook gemeenten die erg goed scoren. In Drogenbos, bij Brussel, hebben zo goed als alle huizen riolering. 

 

Inhaalbeweging in Glabbeek

Dat een woning niet aangesloten is op de riolering hoeft op zich geen probleem te zijn. Er zijn ook andere manieren om afvalwater te zuiveren, via een individuele behandeling van afvalwater (IBA). Zo’n IBA kan een septische put zijn, maar ook bijvoorbeeld een rietveld dat het water zuivert.

Maar veruit de meeste woongebieden in Vlaanderen komen wél in aanmerking voor riolering. Glabbeek is alvast met een inhaalbeweging bezig zegt burgemeester Peter Reekmans: "We zijn in 2013 gestart met een inhaalbeweging. Op 10 jaar tijd willen we de rioleringen in de gemeente volledig vernieuwen. Dat gaat hand in hand met het vernieuwen van de wegen. Voor ons is verkeersveiligheid en rioleringen aanleggen één dossier. Het kan dus even duren, soms moet je wel tot vier jaar wachten om een subsidiedossier rond te krijgen. Het is dus een kwestie van er op tijd aan beginnen, al vanaf de start van de legislatuur."

Naar 100 procent?

Toch lijkt het een illusie dat in Vlaanderen ooit alle huizen zullen aangesloten zijn op de riolering. “Riolering aanleggen is heel duur,” zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij. “We moeten als samenleving die afweging maken of het verantwoord is om zoveel geld te investeren om élk afgelegen huis te bereiken met een rioolbuis. Financieel is dat eigenlijk niet haalbaar."

Ook de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) wijst op de zware financiële last die de aanleg van riolering meebrengt. Nathalie Debast: "Onze gemeenten zijn zich wel degelijk bewust van het probleem, maar een riolering aanleggen kost ongeveer 1.000 euro per meter. Voor sommige gemeenten is dat een gigantische investering, die ze moeten afwegen tegen andere belangrijke uitgaven zoals een nieuw rusthuis of betere straten. Gemeenten moeten van de Vlaamse en de federale overheid een betere basisfinanciering krijgen om zo'n investering aan te kunnen."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet