Schepenen op bezoek in Leuvense school

maandag 11 februari 2019 - 17:09
Lauren Darras
De Leuvense schepen van onderwijs en de schepen van klimaat bezochten de Sint-Norbertus basisschool in het kader van de duurzame week. Samen met de leerlingen van het derde leerjaar volgden ze een workshop van Oxfam.

Tijdens de duurzame week organiseren scholen verschillende lessen en workshops om leerlingen duurzamer te leren leven. In de Sint-Norbertus basisschool krijgt het derde leerjaar een workshop over eerlijke handel. Ze bekijken filmpjes van mensen in Afrika of Latijns-Amerika die proberen geld te verdienen en moeten ook quizvragen oplossen.

Tijdens de les krijgen de kinderen bezoek van de schepen van onderwijs, Lalynn Wadera en schepen van klimaat, David Dessers. De twee schepenen volgen samen met de leerlingen les en leren zelf ook nieuwe dingen bij. "Ik vind het leuk om te zien hoeveel kennis de kinderen eigenlijk van de wereld hebben en hoe ze die kennis reflecteren op zichzelf. Wat kunnen zij in hun eigen leven doen voor eerlijke handel?", zegt Lalynn Wadera.

Het oneerlijke spel

Tijdens de workshop worden de kinderen in 5 groepen verdeeld. Elke groep krijgt een werelddeel toegewezen: Afrika, Azië, Latijns-Amerika, Noord-Amerika en Europa. Tijdens de workshop moeten de groepjes vragen oplossen en per goed antwoord krijgen zij geld van hun eigen werelddeel. Wie op het einde de meeste muntjes heeft verzameld krijgt chocolade.

Om aan de kinderen te tonen dat het geld niet altijd eerlijk verdeeld wordt in de wereld, krijgen Afrika en Latijns-Amerika minder waardevolle muntstukken. Zo krijgen die groepjes minder chocolade dan Europa en Noord-Amerika terwijl ze hetzelfde werk hebben gedaan. De leerlingen van de basisschool hebben dit snel door en beslissen om de chocolade eerlijk te verdelen. 

De leerkracht hoopt dat de leerlingen deze workshop goed onthouden en de lessen gaan gebruiken in hun dagelijkse leven. 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!