Schooldirecteur wordt speculaasbakker na burn-out

vrijdag 29 november 2019 - 10:37
Yasmina El Messaoudi
Foto's: Radio 2 en Authentijd
Op z'n 44e zag Geert Coenen zijn job als directeur van een schooltje in Tienen niet meer zitten. Hij besloot het roer helemaal om te gooien en werd... speculaasbakker. Intussen heeft hij z'n eigen zaakje in Geetbets. En dat draait tijdens deze Sinterklaasperiode op volle toeren.

Een burn-out kan je soms in een heel nieuw avontuur brengen. Daar kan Geert Coenen uit Tienen over meespreken. Toen hij uitviel op z'n schooltje in Tienen, wilde hij graag iets zinvol doen: "Er was maar één ding dat ik nog graag deed, en dat was speculaas bakken. In de kerstperiode bakte ik wel vaker. Puur voor mezelf omdat ik er zo van genoot. En toen besefte ik, misschien moet ik dit vaker doen. Toen besloot ik om het twaalf maanden lang te proberen."

Stukje papier

Authentijd, zo heet de speculaasbakkerij van Geert Coenen in Geetbets. Hij maakt er ambachtelijke speculaas naar een recept van z'n betovergrootvader: "Een heel oud recept dus, van het einde van de 19e eeuw. Het gaat echt terug naar de basis. Er is ook nooit iets aan veranderd en staat in potlood geschreven op een stukje papier. Het gaat al decennialang mee en een familiegeheim. Dat zal ook zo blijven." 

Bolhoed

Als ode aan zijn betovergrootvader staat zijn afbeelding op de producten. "Je ziet mijn grootvader met een zwarte bolhoed in zijn bakkerij. Zijn zoon staat voor hem en dat vind ik heel speciaal want dat is mijn overgrootvader. Hij heeft de zaak overgenomen in 1919, net na de Eerste Wereldoorlog. De wereld kwam uit een moeilijke periode. En hij op die leeftijd, nog een jonge gast, moet zijn leven terug in handen nemen en iets opstarten. Dat spreekt tot de verbeelding." Intussen wordt de familietraditie weer verder gezet in Geetbets. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!