Schrijver Dominique Biebau uit Bierbeek wint Hercule Poirotprijs voor beste thriller

dinsdag 29 oktober 2019 - 16:42
Bart Decoster
Dominique Biebau wint de 22ste Hercule Poirotprijs. Dat is een prijs voor het beste Vlaamse misdaadverhaal. Biebau is geboren en opgegroeid in West-Vlaanderen, maar woont al een hele tijd in Bierbeek. Hij won de prijs met het boek "Russisch voor beginners".

Dominique Biebau is 42 en leraar Engels en Nederlands in een middelbare school. "Russisch voor beginners" is zijn tweede misdaadroman. Het boek gaat over een groep mensen die een cursus Russisch voor beginners volgen. Twee daarvan vormen een koppel. Ze vertrekken op reis naar Rusland, om Russische grotten te verkennen. De man verdwijnt in de grotten en dan is de vraag: is er een misdaad in het spel of is het gewoon een ongeval? Het verhaal heeft volgens de jury iets weg van Agatha Christie: Je weet vanaf het begin wie het gedaan heeft, maar is dat wel zo? 

Boekenbeurs

De prijs werd uitgereikt op de boekenbeurs in Antwerpen. Dominique Biebau was zeer verrast. "Ik wist zelfs eerst niet dat ik genomineerd was", zegt hij. "En nu opeens te horen krijgen dat ik de Hercule Poirotprijs heb gewonnen? Ik viel recht van mijn stoel, om het met een cliché te zeggen."

Geldprijs

Dominique Biebau krijgt nu een geldprijs van 5.000 euro en een vulpen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!