Slechtziende leert lotgenoten hoe ze make-up moeten aanbrengen

dinsdag 9 april 2019 - 16:20
Elke Vandijck
Nele leert een blinde vrouw hoe ze make-up moet aanbrengen
Foto: Julian Hills
Make-up Heartist is een make-up workshop voor slechtzienden en blinden. Oprichtster Nele Symons is zelf slechtziend. Zij vindt dat iedereen de kans moet krijgen om zich te kunnen opmaken.

Nele heeft de ziekte van Stargardt. Dat is een genetische oogziekte waardoor een deel van haar zicht afneemt. Ze ontdekte de ziekte op haar 18 jaar, daarvoor kon ze perfect zien."Ik dacht dat het vlekje dat ik zag maar tijdelijk was, maar dat was jammer genoeg niet het geval."  Sinds haar 20ste is de ziekte nog verergerd. "Ik kon op dat moment met de auto rijden en ging bijna mijn rijbewijs halen. Door mijn ziekte ging dat niet meer door, en dat was moeilijk om los te laten." Nele kreeg ook problemen met dagdagelijkse handelingen zoals zich schminken. "Ik zocht lang naar hulp maar vond die niet. Door de jaren heen heb ik mezelf enkele technieken aangeleerd en deze wil ik nu ook aan anderen aanleren."

Iedere dag stralen

De workshops zijn individueel. Zo kan Nele de deelnemers op hun tempo leren hoe ze de make-up moeten aanbrengen. “Veel blinden en slechtzienden gaan bij een belangrijk evenement naar een make-up artiest om zich te laten opmaken, ik wil het de slechtzienden zelf leren zodat ze iedere dag kunnen stralen."

Nele zal er ook zijn op de ZieZo beurs, de beurs voor slechtzienden en blinden op 25, 26 en 27 april in Gent.

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!