Staking bij De Lijn nu in heel Vlaams-Brabant: "Hinder is groot"

donderdag 7 november 2019 - 07:30
Lieselot Terryn
Zico Saerens
Wie vanochtend een bus van De Lijn in Vlaams-Brabant wil nemen, moet rekening houden met heel wat hinder. De staking die startte in de Vlaamse Rand rond Brussel is uitgebreid naar de hele provincie. In de rand rond Brussel rijdt maar 20 procent van de bussen, in de regio Leuven 70 procent.

Afgelopen dinsdag begon er een staking bij De Lijn in de Vlaamse Rand rond Brussel. De chauffeurs leggen het werk neer omdat ze hun vakantiedagen of rustdagen niet kunnen opnemen door personeelstekort. Twee dagen later heeft de staking ook gevolgen voor de hele provincie Vlaams-Brabant. "De problemen hier in de Vlaamse Rand zijn ongezien, maar in Leuven beseffen ze dat de problemen die wij aangekaart hebben ook bij hen van toepassing zijn", zegt Marcel Conters van vakbond ACOD.

Overleg 

Een overleg tussen de vakbonden en de directie leverde voorlopig niets op. "De arrogantie van onze werkgever kent geen grenzen", zegt Conters. "We hebben absoluut geen enkel constructief voorstel gekregen om de problemen met het personeel op te lossen."

Bij De Lijn zelf is er een ander geluid te horen. "Eerst en vooral betreuren wij dat de reizigers hiervan de dupe zijn. We hebben al heel wat inspanningen en investeringen gedaan om de arbeidsomstandigheden comfortabeler te maken", zegt woordvoerster Ine Pieters. "Een aantal van die maatregelen zijn niet meteen zichtbaar, maar zullen binnenkort resultaat opleveren. Het gaat dan bijvoorbeeld om het digitaliseren van bepaalde zaken. Dat zal de chauffeurs heel wat tijd en moeite kunnen besparen."

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!