Student van Leuvense club in coma door visolie

donderdag 6 december 2018 - 19:48
Sofie Verbrugge
Een student van 20 jaar uit Edegem raakte woensdagavond zwaar gewond tijdens zijn studentendoop. De jongen moest van zijn club visolie drinken, werd onwel en raakte in coma.

In Vorselaar in de provincie Antwerpen is een studentendoop van de Leuvense studentenclub Reuzegom uit de hand gelopen. Een jongen van 20 werd in kritieke toestand naar het UZ Antwerpen gebracht. Twee andere jongeren moesten ook naar het ziekenhuis.

De drie hebben waarschijnlijk een grote hoeveelheid visolie gedronken. Daar zit heel veel zout in en dat is schadelijk voor de gezondheid.

LOKO, da's de overkoepelende kring van alle Leuvense studentenverenigingen, benadrukt dat het gaat om een doop van een studentenclub. Clubs zijn niet verbonden aan de universiteit en bovendien had de club in kwestie ook het doopcharter niet ondertekend. Dat zijn verschillende afspraken met de stad, de politie en de universiteit over wat mag tijdens een studentendoop en wat niet.

"Wij zijn erg geschrokken. Het is echt verschrikkelijk dat een student zich in kritieke toestand bevindt naar aanleiding van een doop. Wij willen benadrukken dat deze club geen deel uitmaakt van onze koepel. We keuren hun gedrag echt af. Het is onverantwoord", zegt voorzitter Kenny Van Minsel van LOKO.

De doop vond plaats in Antwerpen en dus onderzoekt het Antwerps parket de zaak verder. Een wetsdokter zal de verwondingen van de drie studenten onderzoeken. 

Kring versus club 

In Leuven zijn er twee soorten studentenverenigingen. Je hebt de studentenkringen en de studentenclubs. Een kring is verbonden aan een bepaalde studierichting. Je hebt bijvoorbeeld Historia voor alle geschiedenisstudenten en Wina voor alle wiskundestudenten. Al die kringen zitten ook bij de overkoepelende organisatie LOKO. Daarnaast heb je ook clubs. Een club staat los van de universiteit. De club waar het hierover gaat is Reuzegom. 

De studentenkringen hebben allemaal het doopcharter met afspraken ondertekend. De clubs willen dat voorlopig niet doen. "Elke vereniging die bij onze koepel zit moet het doopcharter ondertekenen. Zij zijn dus gebonden aan regels. We proberen ook de studentenclubs die geen lid zijn van onze koepel te overtuigen om dit charter te ondertekenen. Zij weigeren dat", aldus Kenny van Minsel van LOKO. 

Biggetje doden 

Studentenclub Reuzegom is geen onbesproken blad. Reuzegom werd in 1946 opgericht door Hugo Schiltz. De club telt dertig leden. Allemaal Antwerpse studenten die in Leuven studeren. De club kwam in maart 2013 in aanvaring met dierenrechtenorganisatie Gaia en met de KU Leuven over dierenmisbruik. Zo hadden enkele leden van de club een biggetje doodgeschoten met een karabijn. Bovendien moesten nieuwe leden een heel academiejaar voor een konijn zorgen om het dan vervolgens eigenhandig te slachten. 

Sancties

De KU Leuven gaat het incident onderzoeken om te kijken of er sancties moeten volgen. "De praktijken zijn onthutsend. Ik begrijp niet dat zoiets vandaag nog kan gebeuren. Eerst gaan we de zaak onderzoeken. Daarna zullen we kijken of er sancties volgen", zegt vicerector Chantal Vanaudenhove van de KU Leuven. 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!