Tientallen tonnen krieken voor Vlaams-Brabants kriekenbier

maandag 13 juli 2020 - 14:15
Bij brouwerij Belle-Vue in Sint-Pieters-Leeuw en brouwerij Mort Subite in Kobbegem, Asse zijn begin juli tientallen tonnen vers geplukte krieken aangekomen. Met de krieken gaan de brouwers aan de slag om kriekenbier te brouwen, een absoluut topproduct uit eigen Vlaams-Brabant en met krieken uit het Hageland!

Juli is kriekenmaand. Een maand waar veel brouwerijen uit onze provincie die kriekenbier maken, naar uitkijken. "Juli is de oogstmaand voor de krieken", vertelt Bruno Reinders, brouwmeester bij Mort Subite. "Het was wel even afwachten of ze van goede kwaliteit zouden zijn dit jaar, omdat het een aantal nachten in het voorjaar gevroren heeft. Maar de boeren hebben dat goed kunnen oplossen en uiteindelijk zijn het goede krieken geworden."

Ook brouwerij Belle Vue in Sint-Pieters-Leeuw heeft vandaag een grote lading krieken ontvangen. "De krieken zijn ter plaatse bij de fruitkweker geselecteerd en ze zijn dit jaar van goede kwaliteit", zegt brouwmeester Emiel Casier. Brouwerij Mort Subite en brouwerij Belle Vue houden vast aan de Belgische krieken. "Geen diepvrieskrieken uit Oost-Europa voor ons", aldus brouwmeester Reinders van Mort Subite. "Wij zweren bij versgeplukte, Belgische krieken. De krieken die vandaag zijn aangekomen in onze brouwerij, zijn gisteren geplukt in het Hageland." Dagelijks verwerkt brouwerij Mort Subite zo'n 20 ton krieken per dag tot bier. 

 Vooral voor export

Het kriekenbier dat de brouwerijen maken, dient vooral voor export. "In België zijn er periodes dat de kriekenbieren het goed doen, maar op dit moment zijn ze weer iets minder gewild", aldus Reinders. "Nu moeten we het vooral hebben van onze export. Daarbij is Frankrijk de grootste afnemer, gevolgd door Hongarije, Rusland en Nederland."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!