Totaalverbod op onverdoofd slachten vanaf 2019

dinsdag 21 augustus 2018 - 07:53
Martijn Donné
Moslims wereldwijd vieren vandaag het Offerfeest, een van de hoogtepunten van het jaar. Traditioneel wordt dan een dier geslacht, meestal een schaap. Dit jaar is het de laatste keer dat er onverdoofd ritueel geslacht mag worden in erkende slachthuizen, vanaf volgend jaar moeten de dieren verdoofd zijn.

Een alternatief voor dat verbod is naar het buitenland reizen om een dier te slachten. Meer en meer moslims reizen naar hun land van herkomst tijdens het Offerfeest. Er zijn in Vlaanderen wel drie tijdelijke slachtvloeren geopend, maar daar moét men verdoofd slachten.

Niet aanwezig bij slachting

Twee van de drie tijdelijke slachtvloeren zijn bij ons in de provincie, in Wolvertem en Werchter. “Deelnemers kunnen het schaap hier twee keer zien voor het slachten maar zijn niet in de buurt wanneer het dier effectief geslacht wordt", zegt schapenboer Roger Durinck uit Werchter.

Ram in plaats van kind

Met het Offerfeest herdenken moslims dat profeet Ibrahim (Abraham) bereid was zijn zoon te offeren in opdracht van Allah. Allah hield hem op het laatste moment tegen en zei dat een ram de plaats van de zoon mocht innemen. Moslims vieren het Offerfeest daarom onder meer door het slachten van een dier, meestal een schaap, lam of geit.

 

Vanaf 2019 geldt een totaalverbod op onverdoofd slachten in alle slachthuizen in Vlaanderen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!