Vallende fietser in Leuven is stunt van Greenpeace

donderdag 11 juli 2019 - 16:35
Kirsten Simons
Donderdagochtend hebben leden van de Leuvense Greenpeace-groep actie gevoerd voor een beter fietsbeleid. Ze plaatsten een kunstinstallatie in de Brusselsestraat, op het kruispunt met de Franz Tielemanslaan aan het begin van de winkelwandelstraat.

Het kunstwerk stelt een fietser voor die tegen de grote bloembak rijdt en van zijn fiets gekatapulteerd wordt. Tobias Pans van Greenpeace Leuven legt uit: "Deze plaats is maar één van de vele onveilige punten waar veel fietsers dagelijks passeren. Door de huidige inrichting van het kruispunt moeten fietsers twee straten omrijden of afstappen en te voet verder gaan. Bijna alle fietsers rijden een stuk tegen de richting of fietsen over het zebrapad. Hierbij riskeren ze niet enkel boetes tot 150 euro, maar ook ongevallen. Helaas is er voor de fietsers geen veilig en efficiënt alternatief.”

Geen verbetering

Het is de tweede keer dat de Leuvense Greenpeace-groep op dit punt actie voert, ook in mei 2017 vroeg ze hier aandacht voor de onveilige situaties voor fietsers. Ondanks beloftes van de politiek is de situatie na twee jaar nog steeds niet verbeterd. De actievoerders willen het Leuvense stadsbestuur nogmaals op haar verantwoordelijkheid wijzen en vragen om dringend werk te maken van een vlotte en veilige doorgang voor fietsers.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!