Verloren maandag: appelbollen, worstenbrood of haring?

maandag 13 januari 2020 - 12:40
Kristel Smout
De maandag na Driekoningen is 'verloren maandag'. En dan worden er appelbollen en worstenbroodjes gegeten. Vooral in de provincie Antwerpen is dat een traditie, maar ook in Vlaams-Brabant wordt 'verloren maandag' nog gevierd. In Halle bijvoorbeeld doen ze dat met gebakken haring of 'boestering'.

Het is vandaag 'verloren maandag', de dag dat iedereen uitgefeest is na de nieuwjaarsdagen. De cafés kregen op de maandag na Driekoningen altijd weinig klanten over de vloer en de cafébazen noemden het daarom 'verloren maandag'. Het is vooral in de provincie Antwerpen een traditie om dan worstenbroodjes en appelbollen te eten, maar ook op sommige plaatsen in Vlaams-Brabant wordt 'verloren maandag' gevierd. In Het Pannekoekenhuisje in Halle doen ze dat met gebakken haring of 'boestering'.

Haring op de kachel

Lieve De Brabanter van het Pannekoekenhuisje: "Op 'verloren maandag' werd vroeger in de cafés een 'boestering' of 'een 'lammeke zoet' gegeven. Dat is een gepekelde, gedroogde haring die extra gerookt wordt. De cafébazen legden die haring op hun kachel en de klanten kregen dat gratis. Dat was redelijk zout en dus dronken ze een glas extra. Het was een manier om opnieuw klanten aan te trekken na de feestdagen waarop er minder volk naar de cafés kwam." 

Gratis aperitief

De uitbaters van het Pannekoekenhuisje houden van tradities: "Wij zijn al 42 jaar bezig en ik vind het plezant om mee te doen met oude tradities. Ondertussen is de 'boestering' geen 'arme-mensen-eten' meer. We geven het dus niet gratis zoals vroeger, maar om de traditie toch een beetje in ere te houden, geven we een gratis aperitief. Mensen kunnen een 'boestering' bijna nergens meer eten, dus vinden ze het plezant als ze dat een keer per jaar hier kunnen komen eten." 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!