Voorjaarsstorm van maart erkend als ramp

vrijdag 13 december 2019 - 17:11
Kirsten Simons
De voorjaarsstorm die van 9 tot 15 maart over Vlaanderen trok, wordt erkend als ramp. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Er wordt 3,2 miljoen euro voorzien om de schade te vergoeden.

De maartse buien begonnen al op 4 maart. Het KMI sprak toen van "code geel", met hevige rukwinden van 70 tot 100 kilometer per uur. Maar vooral de storm van 10 maart zorgde voor schade. De windsnelheden bereikten pieken tot 122 kilometer per uur. Assuralia, de koepel van de verzekeringssector, berekende dat de storm voor meer dan 200 miljoen verzekerde schade heeft veroorzaakt. Het ging onder meer om schade aan daken, schoorstenen en veranda's, maar ook aan voertuigen.

Erkend als ramp

Verschillende gemeenten dienden een aanvraag tot erkenning als ramp in. 85 gemeenten blijken nu te voldoen aan de erkenningscriteria om te spreken van een algemene ramp binnen hun grondgebied. Voor Vlaams-Brabant gaat het om de gemeenten Boortmeerbeek, Haacht, Holsbeek, Keerbergen, Kortenberg, Merchtem, Opwijk, Rotselaar, Steenokkerzeel, Wemmel en Zemst. Inwoners die een dossier hebben opgesteld, kunnen dit indienen om een schadevergoeding te bekomen. Zo kunnen kosten gecompenseerd worden die de verzekering niet dekt.
  
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!