'Vriendelijkste restaurant van Europa ligt in Leuven'
vr 6 sep. - 0:05
Brasserie Improvisio ligt wat verscholen achterin aan cultuurcentrum CC30 Waegenhuys in de Brusselsestraat in Leuven. Toch is de zaak een klinkende naam in en rond Leuven. Veel groepen spreken er af omdat er een zaaltje aan verbonden is. Afhankelijk van de chef schommelt Improvisio tussen gastronomie en bistronomie. Uitbater Fabian Deckers zweert nu bij een (h)eerlijke brasserie met veel seizoen- en lokale producten.
Iedereen heeft recht op een babbeltje
Hij begrijpt nog altijd niet wie zijn zaak heeft genomineerd. Misschien is er wel iemand van Lux magazine langs geweest. "Ik weet niet zo goed hoe ik moet inschatten, ik ken dat magazine niet. Ik kreeg een tijd geleden een mail waarin stond dat we genomineerd waren en dat ik moest argumenteren waarom we de prijs verdienden. Ik heb daarop gereageerd en gezegd dat ik met een verleden als psychiatrisch verpleger aardig kan inschatten wat mensen verwachten. Ik maak met iedereen een praatje, mensen die alleen komen eten, dat zijn vaak oudere eenzame mensen, daar trek ik minstens vijf minuten tijd voor uit. Ik vraag hoe het met hen gaat, hoe het gaat hier in Leuven enzovoort...en dat wordt blijkbaar erg gewaardeerd."
Ook personeel moet tijd maken voor klanten
Fabian Deckers verwacht van zijn obers het zelfde: "Ik vraag ook aan mijn personeel om voor iedereen tijd te maken en vriendelijk te zijn. De klanten zijn onze gasten en daar zorgen we voor. Iedereen, wie het ook is, vaste klant, arm, rijk, in groep, alleen, iedereen verdient een babbeltje en een glimlach. Ik denk wel dat ik door mijn studies psychiatrische verpleging snel doorheb wie en wat voor iemand de klant is. Ik ben wel erg blij met de prijs, de benedenstad van Leuven verdient meer aandacht, bovendien moet je zaak letterlijk en figuurlijk op de kaart zetten om te overleven. Ik heb er al aan gedacht om de zaak over te laten en terg te keren naar de verpleging. Maar ik ga zeker nog een tijd door. Het moeilijkste blijft personeel vinden en ze moeten ook extra vriendelijk zijn en iets durven vragen en zeggen tegen de klanten."
De uitbater van Improvisio gaat zijn award niet ophalen, maar denkt er aan om toch iets op te hangen.