Wereldlichtjesdag in Leuven: “Rouw en verdriet zonder taboes”

maandag 9 december 2019 - 06:27
Carl Theunis
Gisteren waren ruim 200 mensen aanwezig op de Leuvense nocturne voor Wereldlichtjesdag. Dat is de wereldwijde herdenkingsdag voor levenloos geboren en overleden kinderen. Het evenement vond plaats aan de Stadsbegraafplaats in Heverlee. Ondanks zware regenbuien was de sfeervol verlichte nocturne toch een succes.

Iedereen een kaarsje

Het evenement vond plaats in de “Sterretjestuin” van de begraafplaats in Heverlee. De Sterretjestuin is een begraafplek voor levenloos geboren kinderen. Leuven was in 2009 de eerste stad in Vlaanderen om zo’n plaats in te richten. Op elke kindergraf werden kaarsen geplaatst en iedere bezoeker kreeg ook zelf een kaarsje. De afdeling muziektherapie van het Lemmensinstituut zorgde voor ingetogen muziek samen met de vredesbeiaard van de Abdij van Park, die bespeeld werd door Luc Rombouts.

Een dag om te herdenken

Eline is een van de deelneemster. Ze verloor haar zoontje, Dennis, in september. “Hij was toen vijf maanden oud en er was geen enkele kans op overleven. Vandaag kunnen we hem dus herdenken samen met andere ouders. Dennis ligt hier sinds september begraven. Het is moeilijk maar je leert het elke dag beter en beter een plaats geven.”

Iedereen rouwt anders

"Op deze manier proberen we als gemeenschap steun te bieden aan ouders, familie en vrienden door collectief dit verlies te helpen dragen. We willen mensen erkennen in hun verlies en ruimte maken voor nieuwe rituelen. Zo maken we rouw en verdriet op verschillende manieren bespreekbaar en beleefbaar binnen onze samenleving. Want iedereen rouwt anders", aldus schepen Bieke Verlinden (sp.a). 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!