Wordt Mini Europa toch gesloopt?

woensdag 9 oktober 2019 - 14:32
Pieterjan Huyghebaert
Pretpark Mini Europa op de Heizel heeft een sloopvergunning aangevraagd aan de stad Brussel. Dat meldt de RTBF en bevestigt eigenaar Thierry Meeùs aan VRT NWS. Als het pretpark niet snel een langetermijnoplossing krijgt van de stad of het gewest, dreigt de afbraak. "We moeten voorbereid zijn op het ergste", zegt Meeùs. Het park blijft voorlopig wel open.

Het pretpark aan de Heizel met daarin maquettes en miniaturen uit alle landen van Europa bestaat 30 jaar, maar dat feestjaar lijkt nu in mineur te eindigen. De uitbaters van het park hebben bij de stad Brussel een sloopvergunning aangevraagd. Concreet gaat het om een zonder wederopbouw.

Neo-project

Het is niet de bedoeling van de uitbaters om zonder meer de deuren te sluiten. Normaal gesproken zou Mini Europa deel uitmaken van het Neo-project dat de Heizelvlakte opnieuw moet inrichten. Dat project blijft aanslepen. Intussen krijgt Mini Europa telkens een nieuwe tijdelijke vergunning om open te blijven.

Door de onzekerheid worden grote investeringen uitgesteld en kunnen ze geen nieuw personeel aanwerven. "Volgend jaar gaan drie mensen met pensioen. Wie kan ik aanwerven als ik hen geen toekomstperspectief kan bieden?" Dat heeft ook gevolgen voor de bezoekers, want wie investeert in nieuwe maquettes als die maar een jaar kunnen blijven staan? Het park lokt nochtans op jaarbasis nog steeds ongeveer 400.000 bezoekers. Ter vergelijking: het Atomium krijgt jaarlijks ruim 650.000 toeristen over de vloer.

Gaat Mini Europa Ocèade achterna?

De uitbater is naar eigen zeggen getraumatiseerd door hoe het met het waterpark Océade is afgelopen. De eigenaar van Mini Europa was ook de uitbater van dat intussen gesloten en gesloopte waterpark op de Heizel. Ook dat moest eerst sluiten, maar kreeg door vertragingen met het Neo-project dan uiteindelijk toch nog twee jaar uitstel van executie.

Als Mini Europa op de Heizel verdwijnt is het trouwens niet over en uit voor de attractie, want andere steden hebben al laten weten wél een plek te kunnen geven aan het park. "De monumenten zijn perfect verplaatsbaar", legt Meeùs uit. "Toen het in 2016 bijna gedaan was met het park, hebben we 55 voorstellen gekregen van steden in binnen- en buitenland."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!