Zeldzame inktviszwam uit Australië duikt op in Hoegaarden

woensdag 11 september 2019 - 11:50
Heleen Luyckx
Foto: Natuurpunt Hoegaarden
Een opvallende vondst in Hoegaarden: een inktviszwam. De inktviszwam is begin vorige eeuw tot bij ons geraakt, via Australische troepen die in Vlaanderen hebben meegevochten aan de IJzer.

In de Walenstraat in Hoegaarden is een exotische, zeldzame paddenstoel ontdekt. De inktviszwam maakt deel uit van de stinkzwammenfamilie en heeft een vruchtlichaampje dat lijkt op een inktvis. Er groeien zeven slanke armen aan. Hij maakt niet voor niets deel uit van de stinkzwammenfamilie want hij verspreidt een kadavergeur.

Oorsprong

De inktviszwam is afkomstig uit Australië, zo'n 15.000 km hiervandaan. Zwammen maken hele lichte sporen, maar de afstand van Australië tot hier overbruggen is toch niet mogelijk. De paddenstoel heeft begin 20ste eeuw een lift gekregen en wel van de Australische troepen die in Vlaanderen meevochten aan de IJzer. De oorlog laat dus letterlijk zijn sporen na...

Oorlogs"sporen"

"Sporen zijn eigenlijk de voortplantingsmechanismen van die zwammen. En Australische troepen die hier gevochten hebben, hebben die sporen meegebracht. Die zijn dus meer dan 100 jaar geleden toegekomen en nu ontdekken we die, vermoedelijk heeft de klimaatopwarming daar wat mee te maken. De zwammen zijn zeer zeldzaam, het blijft een uniek zicht", vertelt Pieter Abts van Natuurpunt. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!