Zingen Vlaamse zangers de waarheid? Leuvenaars zoeken het uit

woensdag 14 augustus 2019 - 08:27
Jana Smeets
Foto: Belpop Control
Zijn er echt duizend terrassen in Rome, zoals Bart Kaëll zingt? En is Zaragoza echt een stad om van te dromen, zoals Jimmy Frey beweert? In Belpop Control controleren Leuvenaars Jelle Goossens en Robin Broos Vlaamse liedjes op hun waarheid.

"Jelle en ik hadden ergens gehoord dat Jimmy Frey nooit in Zaragoza was geweest", vertelt Robin Broos in Start je Dag aan Radio 2 Vlaams-Brabant. "Nochtans zingt hij dat het 'de stad van zijn dromen is'. Als je die platenhoes van 'Saragossa' bekijkt, dan zie je Jimmy Frey op een strand staan. Maar toen we Zaragoza opzochten op de kaart, bleek dat dat een stad in het binnenland van Spanje is."

Het nummer van Jimmy Frey is het allereerste Vlaamse nummer dat de Leuvenaars onder de loep namen. Hun bevindingen postten ze in een vlog op hun Facebookpagina. Voor die vlog trok het duo naar de Spaanse stad. "We hebben daar aan mensen op straat gevraagd of het klopt wat Jimmy Frey zingt", zegt Broos.

Bekijk hier hun bevindingen:

Jelle Goossens en Robin Broos gaan niet altijd ter plaatse om de waarheid te achterhalen. "Het idee om naar Zaragoza te gaan, is eigenlijk als een uit de hand gelopen cafégrap begonnen. Maar mensen reageerden heel positief op onze video en vroegen om ook andere nummers na te gaan", vertelt Broos. Daarom besloot het duo ook na te gaan of er daadwerkelijk duizend terrassen zijn in Rome, zoals Bart Kaëll zingt. "In feite zijn het er 2654, maar speciaal voor ons heeft Bart zijn 'verbeterde' nummer opnieuw ingezongen."

"Het is niet de bedoeling om daadwerkelijk songteksten tot in de puntjes te controleren op hun waarheid", vertelt Broos nog. "We hopen dat het vooral veel leuke weetjes oplevert."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!