Zo slecht is strooizout voor je huisdier

maandag 8 februari 2021 - 06:46
Het strooizout dat op onze wegen blijft liggen, is niet goed voor onze huisdieren. Volgens dierenarts Rob Luchkerarth uit Herent is het zout zelfs slecht voor de pootjes én de maag van je hond of kat.

"Het strooizout is niet goed voor de pootjes van je huisdier, het blijft er tussen kleven, en als je huisdier thuiskomt, likt het z'n pootjes. Dan is het ook nog eens slecht voor de maag", zegt dierenarts Rob Luchkerath in 'Start Je Dag'.

Je favoriete viervoeter kan daardoor allerlei kwaaltjes krijgen: "Kijk maar eens naar je schoenen wanneer je buiten geweest bent en welke witte kringen het nalaat, om nog maar te zwijgen van de wagens waar dat zout zich in vastbijt."

Voorkomen is beter dan genezen

"Kijk voor je met je hond gaat wandelen of er geen kleine kloofjes of wondjes aan de poten zijn. Wanneer dat wel het geval is, smeer er dan wat zalf op. Want het is heel pijnlijk voor je huisdier wanneer er strooizout in die wonde komt. Als je thuis komt na een wandeling, was je de pootjes best af met een beetje lauw water", zegt dierenarts Rob. 

"Hou je huisdier ook in de gaten wanneer het in sneeuw bijt. Zo komt er namelijk zout in de maag terecht. Je hond kan daar misselijk van worden en beginnen braken. Maar het kan nog erger: 4 gram per kilogram hond of kat is dodelijk. Dus kleine hondjes hebben niet veel nodig om er aan te sterven."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!