Zwaardere straffen in beroep voor 'puddingmoord'

dinsdag 25 juni 2019 - 17:02
Chris Verhaeghe
In de zaak rond de zogenaamde ‘puddingmoord’ in Pepingen heeft het hof van beroep de straffen voor de beklaagden fiks verzwaard. In eerste aanleg werd het koppel veroordeeld tot 7 en 10 jaar cel voor de moord op hun grootvader, maar in beroep kregen de beklaagden vandaag elk 18 jaar cel.

De twee beklaagden vermoordden in 2013 hun grootvader door xtc in zijn pudding te mengen. De moord kwam pas aan het licht toen het slachtoffer al lang begraven was. Op hun proces verklaarden de kleindochter van het slachtoffer en haar echtgenoot dat ze hun grootvader hadden gedood omdat ze ten einde raad waren geweest. Volgens hen was de man binnen de familie een tiran en kon de kleindochter de beledigingen aan haar adres niet meer slikken. Haar echtgenoot bedacht het plan om xtc te mengen in zijn pudding om hem te vermoorden, zij voerde het uit.

"Geen opwelling"

Het koppel werd door de correctionele rechtbank veroordeeld tot straffen van 7 en 10 jaar cel, maar de zaak ging in beroep. “Het slachtoffer is nietsvermoedend een gewisse dood tegemoet gegaan toen hij de pudding van zijn kleindochter kreeg”, aldus het hof in zijn arrest. “De beklaagden hebben allerminst gehandeld in een opwelling. Ze hebben gewacht op een geschikt tijdstip en hebben op een afstandelijke en klinische manier gedood. Daarna lieten ze uitschijnen dat het slachtoffer een natuurlijke dood was gestorven. Dit was niet amateuristisch uitgevoerd zoals ze zelf beweerden.”

Zwaardere straf

Dat het gedrag van de grootvader aan de basis zou hebben gelegen van de moord, was voor het hof van beroep niet van tel. “Zelfs al had hij een tiranniek en onuitstaanbaar karakter gehad, dan nog diende hij niet op zo’n laffe manier te worden vermoord. De moord op het slachtoffer is maatschappelijk volstrekt onaanvaardbaar.” Het hof deed het vonnis uit eerste aanleg dan ook teniet en veroordeelde zowel de kleindochter van het slachtoffer als haar echtgenoot tot 18 jaar cel. Van een onmiddellijke aanhouding was geen sprake. Het koppel mocht het gerechtsgebouw vrij verlaten, maar zal binnenkort worden opgeroepen om zich aan te bieden bij de gevangenis om hun straf uit te zitten.

 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!