Energie uit vervuilde lucht

dinsdag 9 mei 2017 - 11:41
Vervuilde lucht.
Onderzoekers aan de KU Leuven en de Universiteit Antwerpen hebben een toestel gemaakt dat energie produceert uit vervuilde lucht.

Ze hebben een apparaatje ontwikkeld dat de lucht zuivert en dat tegelijkertijd ook waterstofgas opwekt uit die vuile lucht. Dat gas kan dan als brandstof gebruikt worden. In enkele waterstofbussen van De Lijn wordt die techniek nu al toegepast.

Het apparaatje.

Het apparaatje werkt nu enkel nog maar in een laboratorium op kleine schaal, maar het kan in de toekomst van groot belang zijn in de industrie bijvoorbeeld, zegt Sammy Verbruggen van de Universiteit Antwerpen: “Denk maar aan de textiel- of verfindustrie, waar er grote concentraties organische dampen vrijkomen. Als je daar deze technologie op kan toepassen om de uitlaatgassen te zuiveren en tegelijk de energie deels te recupereren, dan zou dat ideaal zijn.”

Eenvoudig proces

Hoewel het proces ingewikkeld klinkt, is er eigenlijk alleen maar licht nodig om het te doen werken. De onderzoekers willen daarvoor (gratis) zonlicht gebruiken, want de technologie achter het toestel is vergelijkbaar met die van zonnepanelen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!