Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Wat bepaalt jouw waterfactuur?

vr 25 jan. - 7:25

Een Belgisch gezin van drie personen verbruikt jaarlijks gemiddeld 100 kubieke meter water of zo’n 100.000 liter. Daarvoor betaalt het gemiddeld zo’n 380 euro. Maar hoeveel jij precies betaalt voor je
water

Een Belgisch gezin van drie personen verbruikt jaarlijks gemiddeld 100 kubieke meter water of zo’n 100.000 liter. Daarvoor betaalt het gemiddeld zo’n 380 euro. Maar hoeveel jij precies betaalt voor je drinkwater, hangt van verschillende factoren af.


Verschillende factoren

  • het gewest waar je woont. Een Vlaming betaalt minder dan de gemiddelde Belg. Een Brusselaar betaalt het minste en een Waal betaalt meestal meer dan gemiddelde
  • je plaatselijke watermaatschappij. Er zijn er tien in Vlaanderen. Maar je kan je watermaatschappij niet zelf kiezen.
  • de bevolkingsdichtheid van je gemeente. Een gemeente met veel inwoners kan de vaste kosten van de waterdistributie over een groter aantal mensen verdelen
  • de aard van de ondergrond van je woonplaats. Het is bijvoorbeeld minder duur om buizen aan te leggen in zand dan in hardere grond.
  • de kwaliteit van het grond- of oppervlaktewater van je woonplaats. De sanering of zuivering van water van betere kwaliteit is gemakkelijker en dus goedkoper.


Jouw waterfactuur ontleed

Het totale bedrag dat de watermaatschappij jou aanrekent is het resultaat van een ietwat complexe berekening. De ‘intergrale waterfactuur’ bestaat uit de volgende aspecten:

VAST DEEL

Je abonnementskosten: dat is de jaarlijkse bijdrage per wooneenheid in de kosten van het drinkwaternet en een vergoeding voor het administratief verwerken van de klantengegevens.

-VARIABEL DEEL

  • de prijs van de levering van het drinkwater
  • de bovengemeentelijke saneringsbijdrage
    Dat is de bijdrage voor het zuiveren van het afvalwater in het waterzuiveringsstation. Deze bijdrage is voor alle Vlaamse gemeentes hetzelfde.
  • de gemeentelijke saneringsbijdrage
    Dat is de bijdrage voor het inzamelen en het transport van het afvalwater via het rioleringsnet. Die wordt bepaald door de gemeente.

Gratis water

Iedereen heeft recht op 15 000 liter water per jaar. Er gaat dus automatisch 15 000 liter per gedomicilieerde persoon op jouw adres (ook voor kinderen, vanaf de eerste 1 januari na hun geboorte) van je waterfactuur af. Je betaalt voor dat gratis water wel de (gemeentelijke en bovengemeentelijke) saneringsbijdragen.



Kwaliteitsvol water?

Test Aankoop heeft een drinkwateronderzoek gedaan en veertig stalen leidingwater uit alle windstreken van het land onderzocht. Daarbij ging het niet alleen om oude gekende vervuilers zonder nitraten en pesticiden, maar ook om zogenaamde ‘nieuwe vervuilers’ zoals antibioticaresiduen, hormonen en reststoffen van geneesmiddelen. De conclusie van het onderzoek, die je in het februarinummer van de consumentenorganisatie kan lezen, is positief. Alle stalen waren in orde. En bovendien is gebleken dat kraantjeswater tot 200 keer goedkoper is dan flessenwater.

Proost!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet