de madammen
Wat met wijn op restaurant?
vr 7 apr. - 7:37
De Amerikaanse sommelier en tv-persoonlijkheid Mark Oldman schreef onlangs in een boek dat je op restaurant best de goedkoopste fles wijn bestelt. Een gewaagde gok, vindt wijnkenner Alain Bloeykens.
Alain Bloeykens geeft enkele tips & tricks voor wie op restaurant voor een goed wijntje wil gaan zonder zijn broek helemaal te scheuren.
- huiswijn is in verhouding vaak duur: inkoopprijs vaak x 10, zelfs 12 (normale maatstaf: inkoopprijs x 3)
- neem de goedkope wijn als je weet over welke wijn het gaat: naam van domein, regio, appellation en alle gegevens.
- wijn per glas bestellen is een goede optie (niet iedereen wil een volledige fles drinken), maar vaak komt de wijn per glas wel duur uit (9€ voor een glas wijn vindt Alain bijvoorbeeld te duur)
- goede formule: wijn wordt aan aankoopprijs aangeboden, je betaalt een vast bedrag voor de service.
- minder goede formule 'menu met aangepaste wijnen': niet altijd een aanrader, want vaak zijn dat flessen die uit de voorraad moeten worden opgewerkt. Bovendien bestaat de kans dat er wordt gewerkt met gierige porties en dat de wijn niet echt is aangepast aan het gerecht.
wijn op tafel
Hoe kiezen?
Vind je niet meteen de weg in de wijnkaart? Haal er een bepaald land uit, een bepaalde druif of regio waarvan je – uit ervaring - weet dat je die wijn lekker vindt.
Gezondheid!