5 verrassende weetjes over 'Tiritomba' van Helmut Lotti: "De tekst heb ik verzonnen"

vrijdag 12 februari 2021 - 07:55
De hit ‘Tiritomba’ van Helmut Lotti zit vol verrassende weetjes. Zo is de tekst eigenlijk onbestaand en begonnen als een grap. Maar wat wist jij verder nóg niet over het nummer? We zetten vijf weetjes op een rij.

Gemaakt door een acteur 

Wist je dat het origineel lied vooroorlogs is? Joseph Schmidt bracht het uit in 1934. Dat maakt het lied 87 jaar oud. Schmidt was een Oostenrijks-Roemeens filmacteur én tenorzanger. “Het lied gaat dan ook heel hoog, je moet er serieus voor kunnen zingen. Ik vond het een grappig lied. Het had iets Pinokkio-achtig", vertelt Helmut. 

Neptekst 

Helmut Lotti over het lied waarvan de tekst eigenlijk niet bestaat: “Ik kon weinig uit de tekst opmaken. Ik ging naar Italianen maar die begrepen het ook niet. Schmitt was dan ook geen Italiaan, dus ik denk dat hij het niet juist heeft gezongen. Ik maakte er dus nep Italiaans van.” Er bestond geen officiële tekst van het lied op papier. Helmut zijn ‘interpretatie’ verscheen later in het officiële cd-boekje, tot zijn grote verbazing. “Die ‘olé’ dat in het nummer zit, is dan weer Spaans. Ik mag dat in Luik gaan zingen, dat zit daar vol Italianen, en die gaan uit hun dak. Dat is gewoon grappig.” 

'Mister Tiritomba’ 

Het liedje is wereldwijd op CD uitgekomen. Maar vooral in België en Nederland kennen ze Helmut Lotti als ‘Mister Tiritomba’. Op straat beginnen mensen nog vaak spontaan ‘Tiritiomba’ te zingen als ze Helmut tegenkomen. Ook jongeren kennen het nummer “Ik zat op een terras en jonge gasten begonnen het lied te zingen. Op het einde stond ik mee met hen te zingen en alles te dirigeren.” 

Sergio 

Je zou het niet meteen verwachten, maar Sergio zong het liedje ooit op TV in 2006. Hij bracht een swingende versie van het nummer. Helmut vond dat zo een leuke versie dat hij de arrangementen opvroeg en het later zelf zong tijdens zijn tournee ‘Time to Swing’.

Beu gehoord 

Het is een misverstand dat Helmut het liedje niet meer graag zingt of er niets meer mee te maken wil hebben. “Ik zing het nummer nog altijd graag. Ik wil gewoon niet vereenzelvigd worden met dat nummer. Het is langs de ene kant erg dat het juist een nummer is met een tekst die niet bestaat. Maar ik trek er wel Sabam voor”, lacht Helmut 

 

Beluister het volledige verhaal achter de wereldhit in de podcast 'Wereldhits van bij ons' via de Radio 2-app of via je favoriete podcast-app.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!