Ambassadeur Azerbeidzjan: "Inwoners hebben romantische herinneringen aan Jacques Brel"

vrijdag 12 februari 2021 - 17:04
Het is de week van de Belgische muziek. Tijd om stil te staan bij onze fantastische muziek van eigen bodem. Muziek die ver buiten onze landsgrenzen gekend is. David van Ooteghem belt elke dag met een Belgische ambassadeur in het buitenland. Vandaag is dat Bert Schoofs in Azerbeidzjan.

In Azerbeidzjan kunnen ze onze Belgische muziek smaken. "Angèle, Oscar & The Wolf en Lost Frequencies worden regelmatig gedraaid op de radio. En ook Lara Fabian, Adamo en Toots Thielemans kennen ze hier", vertelt ambassadeur Schoofs. Alleen moet hij de Azerbeidzjanen er wel geregeld op wijzen dat het om Belgische artiesten gaat. "Dat weten ze vaak niet meteen. Maar ik zie het eerder als iets positiefs. Het betekent dat onze Belgische muziek heel internationaal klinkt. Ze zien onze muziek als iets heel kwaliteitsvols."

Romantische herinneringen aan Jacques Brel

Elk jaar organiseren ze met alle ambassades in het land 'De Week van de Francophonie'. In 2019 stond die in het teken van de negentigste verjaardag van Jacques Brel. "We hebben toen een speciale radio-uitzending gemaakt en ook een Brel-wedstrijd op poten gezet. Je kon het volledige oeuvre van de zanger winnen als je je meest persoonlijke Brel-verhaal deelde."

Ontroerend hoe die dame sprak over Jacques Brel.

Bert Schoofs, Belgisch ambassadeur

En toen volgde een spectaculaire ontdekking. Jacques Brel heeft in 1965 een tournee gemaakt door de voormalige Sovjet-Unie. Hij maakte toen ook een stop in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan. "Dat is best wel speciaal want het was de eerste keer dat Brel optrad buiten de Franstalige wereld." Enkele uren nadat de Brel-wedstrijd werd gelanceerd, kreeg de ambassadeur telefoon van Larissa. Een oudere dame die hem absoluut wou spreken. "Ze vertelde me dat ze aanwezig was op het concert. Het concert werd georganiseerd door de Communistische partij waar vooral leden van de Komsomol, de jonge communisten, waren. Het was ontroerend hoe ze erover vertelde."

Fiere ambassadeur

Ambassadeur Schoofs gebruikt muziek vaak in zijn ambt. "Zeker als er verbanden zijn met de lokale muziek. Bakoe is altijd de jazz-hoofdstad geweest van de Sovjetunie, met het bekende International Baku Jazz Festival. Ik ben er al meermaals in geslaagd om een jonge Belgische groep te kunnen uitnodigen om er te spelen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!