Belgische ambassadeur in Jamaica: "De reggae-versie van de Brabançonne is een echte hit"

woensdag 10 februari 2021 - 16:47
Het is de week van de Belgische muziek. Tijd om stil te staan bij onze fantastische muziek van eigen bodem. Muziek die ver buiten onze landsgrenzen gekend is. David van Ooteghem belt elke dag met een Belgische ambassadeur in het buitenland. Vandaag is dat Hugo Verbist, ambassadeur in Jamaica en eerder ook in Oeganda.

Ambassadeur Verbist gebruikt onze Belgische muziek vaak in zijn ambt. "Elk jaar organiseer ik een Belgische week in november waar ook artiesten van bij ons komen optreden. Onder andere Jef Neve, Filip Jordens, Intergalactic Lovers, Dirk Blanchart en Daan zijn zo in Oeganda komen optreden. Wat ik nog belangrijker vind, is de interactie tussen de lokale bevolking en onze muziek."

Zo gaf Jef Neve een masterclass in de Music School in Kampala. Filip Jordens en Dirk Blanchart deden een jamsessie met lokale artiesten. En ook Daan deed iets bijzonders. "Na een allicht korte nacht voor hem na zijn concert, is hij 's ochtends vroeg mee in een vliegtuigje gekropen naar Noord-Oeganda. We hebben daar toen samen een boom geplant bij de opstart van een Belgisch onderwijsproject in een vluchtelingenkamp."

Ik vind de interactie tussen de lokale bevolking en onze muziek erg belangrijk

Hugo Verbist, Belgisch ambassadeur

Brabançonne in een reggae-jasje

Verbist is al een jaar aan de slag in Jamaica. Het plan was om daar ook zo'n Belgische week te organiseren met artiesten van bij ons, maar daar steekt corona voorlopig een stokje voor. "We hebben dan maar een alternatief op poten gezet. Ik heb een Belgische muziekleraar die lesgeeft aan de Music College in Kingston de opdracht gegeven om een reggae-versie te maken van de Brabançonne. Op koningsdag hebben we die gelanceerd en het werd een hit in zowel Jamaica als België."

Bekijk hier het volledige interview

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!