Ruth Mc Kenny vertelt over hoe ‘Rocking in the street’ van hem een rockster maakte: “We deden 18 tv-optredens per maand ”

vrijdag 12 februari 2021 - 07:55
Ruth Mc Kenny (Rudy Van Laer) maakte met zijn band het legendarische nummer ‘Rocking in the street’. “Het juiste nummer op het juiste moment”, want in 1978 raakte retro muziek in opmars. Met een duwtje in de rug van niemand minder dan Luc Appermont, werd de band gelanceerd.

Frustraties wegdrummen 

Het nummer ontstond op een heel bijzondere manier in 1978. De band wachtte hun producer op in de studio. “Door het vriesweer raakte hij thuis niet uit zijn garage. Hij belde ons met de boodschap: ‘Blijf wachten. Ik betaal het allemaal wel.’” Dat was geen makkelijke opdracht. De drummer van de band kon elk moment vader worden. “Hij pakte zijn drums en riep: ‘fucking in the streets’! Hij deed dat vanuit een frustratie dat we daar zaten te niksen op zo'n belangrijk moment in zijn leven.” Zo is het lied al improviserend ontstaan. “Een partijtje fun. We waren jong en we deden wat.” 

Dolle Dinsdag 

Wie zich het tv-programma 'Dolle Dinsdag' met Luc Appermont herinnert, weet dat het een grote impact kon hebben. Luc zorgde ervoor dat de band daar kon optreden. “Hij liet de single eerst horen aan de producer van het programma. Die zei: ‘Ik ga geen duizenden franken uitgeven om Amerikanen te laten overkomen’. Luc antwoordde: ‘Mag ik ze toch vragen, het gaat je niet veel kosten.’ Die producer dacht dat het om internationale artiesten ging. Dolle Dinsdag was ons eerste televisieoptreden. Het begin van alles, dankzij Luc.”  

Iedereen kon het lied mee roepen. Want veel zingen is er aan dat nummer niet.

Ruth Mc Kenny

In de hitlijst tussen ABBA en Boney M 

Een platenbaas had oren naar het lied en wou het opnemen. Ruth McKenny stuurde het meteen in. Drie maanden had de band er verder niets meer van gehoord. “Toen we hem terug tegen het lijf liepen, zei hij dat hij elke week 5000 platen van het nummer verkocht. We wisten van niets, maar we waren toen wel vertrokken.”  Het liedje stond in 1978 van oktober tot februari in de BRT-top 30. “Boney M en ABBA stonden nog voor mij in die top. Niets om me voor te schamen, denk ik. De titel werd een slagzin. Iedereen kon het mee roepen. Want veel zingen is er aan dat lied niet aan. Het was zoveel op korte tijd. We deden 18 tv-optredens per maand in binnen- en buitenland. Spelen was spelen.”

Soms in het midden van de supermarkt roept iemand: ‘rocking in the street’. Dan draai ik mij om en knipoog ik.

Ruth Mc Kenny

Naar de top of naar het hoofd gestegen? 

Je wordt geleefd op dat moment. Het overkomt je.” Maar Ruth Mc Kenny bleef met beide voeten op de grond staan. “Er zijn veel beginnen zweven. Als ik dat nummer zing, vind ik dat de normaalste zaak van de wereld. Ik ben het zo veertig jaar gewoon.” Het nummer leeft vandaag nog steeds onder de mensen. “Soms in het midden van de supermarkt roept iemand: ‘rocking in the street’. Dan draai ik mij om en geef een knipoog.” Voor Ruth is het nu zelf meer genieten dan vroeger: “Je werd vroeger van links naar rechts gesleurd. Nu vertel ik gewoon over vroeger, daarmee afgelopen. Het heeft in elk geval mijn leven veranderd.” 

Beluister het volledige verhaal achter de wereldhit in de podcast 'Wereldhits van bij ons' via de Radio 2-app of via je favoriete podcast-app.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!