West-Vlaams met Chris Dusauchoit: "Scheur je puusten"

vrijdag 16 oktober 2020 - 11:05
Jens werd vorige week op de Radio 2 app uitgedaagd door een luisteraar. “Jens, je hebt dat weer goed gedaan, maar scheur nu maar je puusten.” Onze presentator van “Start Je Dag” kende dit niet en vroeg dus hulp aan onze expert van het West-Vlaams.

Chris Dusauchoit vond dit een moeilijke. “Ik heb hier meters boeken staan over het West-Vlaams, maar ik vond nergens een mogelijke uitleg. Als je googelt in het keurig Nederlands en je voert in “scheur je puisten”, weet je waar je dan terecht komt? Op sites over acné.

Dat komt omdat scheuren in het West-Vlaams twee betekenissen kan hebben: scheuren maar ook schuren, vraag dat maar eens in Lapscheure. Dus je moet googelen: je puisten schuren, maar weet je waar je dan uitkomt? Bij sites over zweertjes bij wielertoeristen.

Maar gelukkig bestaan er etymologische woordenboeken en die leren ons dat “zijn puisten schuren” verwant is aan “zijn kwast schuren”. En nu wordt het helemaal te gek en interessant, want dat betekende weggaan en zelfs deserteren. Kwast betekent hier dus piemel, vraag me niet waar die beeldspraak vandaan komt.

Het is trouwens opvallend dat je die heen en weergaande beweging van het schuren ook hoort in andere uitdrukkingen voor weggaan. Denk maar aan opkrassen, de plaat poetsen en “hem smeren”.  Naar het schijnt kan je ook zeggen “zijn gat schuren”. Ik heb dat ook eens gegoogeld en weet je waar je dan uitkomt? Bij doe-het-zelf sites.

Chris en Jens in Start je dag op Radio 2 West-Vlaanderen
Het West-Vlaamse "je puusten scheuren"

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!