Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 middag in west-vlaanderen

12 000 lichtjes herdenken gesneuvelde soldaten op Tyne Cot

zo 15 okt. - 2:13

Op Tyne Cot Cemetery in Zonnebeke is gisteren een indrukwekkende plechtigheid gehouden. Tegen valavond kwamen er ruim 7 000 mensen samen om er alle gesneuvelde soldaten te herdenken die er begraven liggen. Aan alle 12 000 grafzerken brandde een lichtje. Er was ook een serene klank- en lichtvoorstelling waarin persoonlijke verhalen aan bod kwamen.

'Silent City Meets Living City' zo heette het reflectiemoment gisteren op Tyne Cot Cemetery. Op de begraafplaats zijn zo'n 12 000 grafstenen, dat is ongeveer evenveel als er inwoners zijn in Zonnebeke. Het oorspronkelijk idee was om elke inwoner één van de graven te laten uitlichten met een kaarsje. Maar dat bleek al snel niet haalbaar. De organisatoren - de gemeente Zonnebeke en het Memorial Museum Passchendaele 1917 - werkten dan maar een nieuw concept uit en rekenden op zo'n 5 000 deelnemers, maar dat zijn er uiteindelijk 7 000 geworden.

Ondanks de massale opkomst was het bij momenten muisstil tijdens de plechtigheid. Er waren geen toespraken, er werden ook geen kransen gelegd. In de plaats brachten zo'n tweehonderd kinderen, muzikanten en acteurs met licht en muziek ode aan de gesneuvelde soldaten. Een aantal deelnemers, zoals Geert Brouckaert uit Ardooie, hadden een zeer persoonlijke reden om mee te doen. De grootvader van Geert ligt vermoedelijk op Tyne Cot begraven als onbekende soldaat. Hij kwam om het leven toen hij met zijn familie van Passendaele naar Ieper wou vluchten.

Neem de kinderen en ga verder naar Poperinge, waren zijn laatste woorden tegen mijn overgrootmoeder, ik kom achter. Ze hebben hem nooit meer gezien.

— Geert Brouckaert

Met de plechtigheid stond Zonnebeke stil bij de meer dan 450.000 slachtoffers die gevallen zijn tijdens de Slag om Passendaele. Die vond plaats in 1917, van 31 juli tot 10 november. Door de slag schoof het front zo'n acht kilometer op in het voordeel van de Britten. Maar die terreinwinst zou enkele maanden later weer verloren gaan tijdens de Vierde Slag om Ieper.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet