2 West-Vlaamse ziekenhuizen zijn officieel geen borstkliniek

vrijdag 15 maart 2019 - 14:01
Maaike Tijssens
Foto: Radio 2
Kom op tegen kanker heeft kritiek op twee ziekenhuizen in onze provincie, omdat ze zich onterecht een borstkliniek noemen. Daarvoor zijn ze volgens Kom op tegen kanker wettelijk niet erkend. Het gaat om het AZ West in Veurne en het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt.

Kom op tegen kanker vindt dat de ziekenhuizen hun patiënten misleiden door zich onterecht borstkliniek te noemen op hun site. Ze geven daarmee de indruk dat er een expertisecentrum is voor borstkanker. "Daarvoor moet je aan verschillende voorwaarden voldoen", zegt Ward Rommel van Kom op tegen kanker. "De ziekenhuizen moeten een aantal patiënten per jaar behandelen. Er moet ook een gespecialiseerd team zijn en diagnoses moeten binnen een bepaalde termijn gesteld worden."

De ziekenhuizen misleiden de patiënten door zich onterecht borstkliniek te noemen.

Ward Rommel van Kom op tegen kanker

Sint-Andriesziekenhuis

Het ziekenhuis van Tielt voldoet maar aan één van die criteria niet: ze verzorgen te weinig patiënten per jaar. Al is er daar volgens medisch directeur Antonio Gazziano een logische verklaring voor. "Wij hebben een samenwerking met borstkliniek AZ Delta in Roeselare. Wij hebben dezelfde expertise, maar sturen patiënten vaak door naar Roeselare. Daarom hebben wij in theorie te weinig patiënten per jaar."

Het is niet onze bedoeling misleidende info te geven aan de patiënten

Delphine Deneir van het AZ West Veurne

AZ West Veurne

AZ West Veurne zegt dat ze hun patiënten niet willen misleiden. "Wij spreken op onze website over een borstkliniek, maar beweren niet hiervoor erkend te zijn", zegt Delphine Deneir van het AZ West. Ook dit ziekenhuis werkt nauw samen met een erkende borstkliniek: het AZ Sint-Jan in Brugge. "We voldoen trouwens sinds begin dit jaar ook aan alle criteria om onze erkenning te kunnen behalen. Het is enkel nog wachten op bevestiging van de overheid."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!