Bellevueschool Izegem test spel uit dat kinderen moet helpen bij gepieker

maandag 13 januari 2020 - 12:27
Michaël Janart
Foto: Radio 2
In de Bellevueschool in Izegem is "Sam de Robot" vanmorgen voorgesteld. Dat is een spel dat kinderen moet leren omgaan met gepieker. Uit onderzoek blijkt dat 9 op de 10 kinderen tussen 8 en 12 jaar wel eens piekeren. Dat betekent dat ze zich zorgen maken, over het schoolwerk bijvoorbeeld, hun gezin, zichzelf ... zonder dat ze tot een oplossing of een beslissing komen.

Hoe krijg je die stoorzender tussen je oren stil en hoe ga je daar het best mee om? Piekeren is normaal en van alle leeftijden, maar voor kinderen is het belangrijk dat ze er leren mee omgaan. Joetz, de kinder- en jongerenbeweging van Bond Moyson, deed onderzoek bij zo'n 500 kinderen tussen 8 en 12 jaar en daaruit blijkt dat 9 op 10 kinderen wel eens piekert. Meer dan de helft weet niet goed hoe ze er mee moeten omgaan.

Negatieve gedachten

Iemand die piekert, denkt voortdurend aan negatieve dingen, zonder dat er een oplossing komt of er een beslissing wordt genomen. Je kan niet stoppen met denken en begint te redeneren in cirkels, wat soms uitmondt in negatieve gedachten. Uit de enquête blijken de kinderen vooral te piekeren over het schoolwerk, het gezin, over zichzelf, problemen in de wereld, hun hobby en de sociale media. Het meest wordt er gepiekerd net voor het slapen gaan. Drie op vier kinderen geven toe dat ze er soms niet van kunnen slapen.

(Lees verder onder de foto)

Volgend jaar ga ik naar het middelbaar. Daar pieker ik het meest over. Ga ik dat wel kunnen?

Mattise, zesdejaars Bellevueschool

Sam de robot helpt bij gepieker

Om kinderen te helpen omgaan met gepieker ontwikkelde Joetz een escapespel, "Sam de Robot". Via tips en opdrachten moeten kinderen binnenbreken in een box en er terug uit ontsnappen. In de loop van het spel worden ze uitgenodigd om te bespreken waar ze over piekeren en ideeën uit te wisselen met leeftijdsgenoten. Het spel is voorgesteld in de Bellevueschool in Izegem, maar de bedoeling is dat "Sam de robot" in zo veel mogelijk andere scholen wordt gespeeld. Meester Nicolas van het zesde leerjaar in de Bellevueschool is alvast enthousiast: "Ik zie steeds vaker kinderen die moeten piekeren over dingen waar ze eigenlijk nog te jong voor zijn. Ik denk aan familieruzies, geldproblemen, ... Dit spel kan al een eerste stap zijn om daar beter mee om te gaan". 

In de klas zie ik steeds vaker kinderen die piekeren over familieruzies, geldproblemen, ... zaken waar ze eigenlijk te jong voor zijn.

Meester Nicolas, Bellevueschool Izegem

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!