"Bij een migraine-aanval ben ik drie dagen geveld"

maandag 13 mei 2019 - 15:52
Een glimlachende Evy Gruyaert poseert voor een vijver.
Foto: Belga
Wist je dat één miljoen Belgen aan migraine lijden? Migrainepatiënten lijden vaak in stilte. Dat migraine-aanvallen heel heftig kunnen zijn, dat weet tv-presentatrice en geboren Meulebeekse Evy Gruyaert maar al te goed. Maar ze vormt ook het levende bewijs dat je ook met migraine positief in het leven kunt staan. "Ik blijf niet bij de pakken neerzitten."

Evy Gruyaert (39) weet al langer wat het is om met migraine te moeten leven. Ze heeft al sinds haar zesde last van hevige aanvallen van hoofdpijn. "Na een verjaardagsfeestje met te veel prikkels, hebben mijn ouders me meer dan eens mogen afvoeren en in bed leggen met de gordijnen dicht", herinnert Evy zich bij Herbert in Middagpost.

De eerste keren werd er niet meteen aan migraine gedacht, je gaat er niet vanuit dat een kind zoiets heeft, maar na een tijd vielen de puzzelstukjes in elkaar, want ook de mama, opa en overgrootmoeder van Gruyaert lijden aan migraine.

Shutdown-knop

In het geval van Evy is de migraine dus voor een deel erfelijk bepaald. "Voor mij is het een soort van shutdown-knop: als ik over mijn grenzen ga, niet luister naar mijn lichaam, te veel hooi op mijn vork neem, dan heb ik het zitten. Maar soms wordt het gewoon ook hormonaal bepaald."

Symptomen veranderen

Met het ouder worden is de migraine wel heviger geworden, vertelt Evy. "Als kind ging het voorbij met een paar uur slapen, maar hoe ouder je wordt, hoe langer de aanvallen duren en hoe meer je erdoor van slag bent. Bij een echte aanval ben ik toch drie dagen geveld. Dan moet ik zeker twee dagen in bed blijven, in het donker. Dan kan ik niets eten, alleen maar een beetje water drinken."

Op zo'n moment wil je eigenlijk wegvluchten uit je eigen lichaam, zoveel pijn doet het.

Evy Gruyaert

"Het is al meer dan eens gebeurd dat ik lig te huilen van de pijn. Je hoopt dat er iets of iemand is die je kan verdoven, zodat je het niet meer kan voelen. Maar gelukkig bestaan er medicijnen. Ik ben geen fan van medicatie, maar geloof me, op zo’n moment neem ik ze."

Impact op het gezin

Ook voor haar man en kinderen is het niet evident. "De aanval komt vaak op het moment dat het mag, op vrije dagen of tijdens de vakantie. En ja, dan moeten zij weer alleen naar dat familiefeest. Dan voel ik me schuldig, maar ik kan amper mijn pink opheffen, laat staan dat ik iets kan doen."

"De kids weten het intussen al. Wanneer ik een migraine-aanval heb zijn ze super lief, komen ze een zoentje geven op mijn hoofd. Gelukkig ook heb ik ook een begrijpende echtgenoot, maar leuk is anders."

Niet bij de pakken zitten

Evy Gruyaert mag dan wel al een heel leven moeten leven met de zware hoofdpijn, ze is niet het type om bij de pakken te blijven neerzitten. "Ik ben het beste bewijs dat je ook met migraine positief en optimistisch in het leven kunt staan. De dagen zonder migraine voel ik me de koning te rijk, geniet ik volop van dat migraine-loos hoofd en probeer ik zoveel mogelijk te doen!"

Het is deze week De week van de Migraine, Evy Gruyaert is gezicht van de campagne.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!