Bijenkolonie vindt nieuwe stek op boomtak in Oostende

dinsdag 25 juni 2019 - 17:06
Een wandelaarster op het wandelpad tussen de Mercator- en de Zinnialaan deed gisteren de opmerkelijke ontdekking. Op de tak van een boom was een enorme bijenzwerm neergestreken. Volgens de imker die zwerm kwam ophalen, ging het om een groep van 20.000 honingbijen die er een tijdelijk onderkomen had gevonden.

Volgens imker Pieter Dedeckere maakte de zwerm bijen een tussenstop op de boomtak. “Wanneer een nieuwe koningin wordt geboren in een bijenkast of -korf, vertrekt de oude koningin met haar volgelingen de wijde wereld in. De zwerm klampt zich vast aan bijvoorbeeld een tak, zoals in dit geval, en stuurt verkenners uit. Die gaan op zoek naar een geschikte locatie om een nieuw nest te vormen", aldus Dedeckere.

Nieuwe thuis

Dedeckere gaf de bijenzwerm een nieuwe thuis in zijn eigen bijenkast. Zo'n zwerm verhuizen lijkt niet evident, maar Dedeckere weet hoe het moet. “Ik plaats een kartonnen doos onder de bijen en geef een stevige tik tegen de tak. Heel wat bijen vallen dan in de doosAls de koningin erin zit, volgt de rest. Indien de koningin nog aan de tak hangt, keren de bijen terug en moet er nog een tik worden gegeven."

Volgens de imker verliep de hele operatie vrij vlot. Is het ook gevaarlijk? Ook dat valt blijkbaar wel mee. "De bijen zijn op dit moment het minst gevaarlijk omdat ze vol zitten met honing. Ik had natuurlijk wel mijn imkerpak en handschoenen aan, maar geen enkele bij probeerde me te steken”, aldus nog Pieter Dedeckere. Bijen zijn een beschermde diersoort en cruciaal voor de bestuiving van planten. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!