Binnenkort nog mooie frietjes?

donderdag 12 juli 2018 - 14:22
droogte slecht voor vroege aardappelen.
De aanhoudende droogte is heel slecht voor de vroege aardappelen. De oogst moet volgende week beginnen, maar de boeren weten niet hoe ze dat moeten doen. Want de aardappelen zijn te klein en het loof is kapot. Intussen hangen de boeren vast aan contracten.

De aanhoudende droogte is een grote zorg voor de boeren, het gaat niet goed met maïs, bloemkolen en nog andere teelten, maar met de vroege aardappelen is het probleem heel acuut. De boeren willen volgende week oogsten, omdat ze vastzitten aan contracten van "frietfabrieken", die dan weer contracten hebben met warenhuisketens. Maar veel valt er voorlopig niet te oogsten. De aardappelen zijn veel te klein om er frietjes van te maken en het loof is kapot door de warmte. "Als de temperatuur weer stijgt dit weekend, is dat de "doodslag" voor de aardappelen, zegt landbouwer Erik Simoens uit Jabbeke.

Als het dit weekend weer zo warm wordt, is dat de doodslag voor de vroege aardappelen!

Erik Simoens, landbouwer

Verschillende boeren vragen nu aan minister van landbouw Schauvliege om de droogte als ramp te erkennen. Volgens hen is er nu al  15% meer verlies dan vorig jaar. Het gaat niet alleen om de vroege aardappelen, maar ook om erwten, bloemkolen, maïs.

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!