Blinde West-Vlaamse vrouw kan opnieuw gedeeltelijk zien dankzij "bionisch oog"

dinsdag 27 maart 2018 - 12:59
Blinde West-Vlaamse vrouw kan weer zien dankzij "bionisch oog"
Artsen van het Universitair Ziekenhuis in Gent hebben een West-Vlaamse vrouw met een erfelijke oogziekte een "bionisch oog" gegeven. Daardoor kan de vrouw na jaren blindheid weer gedeeltelijk zien. De ingreep is een primeur voor België.

De vrouw lijdt aan Retinitis pigmentosa (RP), een erfelijke oogziekte die voorkomt bij 1 op de 3.000 Belgen. De ziekte doet lichtgevoelige cellen aan de binnenkant van het oog aftakelen, waardoor het zicht geleidelijk aan afneemt en de patiënt uiteindelijk blind wordt. Tot voor kort konden mensen bij wie de ziekte vergevorderd was, niet meer geholpen worden. Maar met het implantaat van een start-up kan dat wel. Het moet worden ingebracht op het netvlies, waarna het fungeert als een "bionisch oog". 

Implantaat verbonden met camera en computer

Dr. Fanny Nerinckx is de eerste chirurge die het implantaat bij een Belgische patiënte heeft ingebracht. Het implantaat is verbonden met een draagbare computer en een brilmontuur met ingebouwde camera. De beelden die de camera registreert, worden door de computer omgezet in signalen die via het implantaat op het netvlies in de hersenen belanden. De hersenen zetten de signalen opnieuw om in beelden. Al zijn die wel beperkt.

De vrouw kan nu raam- en deuropeningen waarnemen, alsook het silhouet van mensen. Echt zien kan ze met haar "bionisch oog" niet.  

Alleen voor mensen die ooit hebben kunnen zien

Volgens dr. Nerinckx is zo'n implantaat alleen maar geschikt voor mensen die ooit hebben kunnen zien: "Patiënten moeten weten hoe ze de beelden die hun hersenen waarnemen, moeten interpreteren. Daarvoor is het belangrijk dat ze de beelden kunnen koppelen aan beelden die ze vroeger echt hebben gezien."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!