Bomen insmeren tegen de zon

woensdag 22 mei 2019 - 09:50
Marie Reynaert
Ingekalkte bomen ter bescherming van de zon
Foto: Ann Gyssels
Bomen worden niet ingesmeerd met zonnecrème zoals wij, maar met witte kalk. Dat wordt gedaan om barsten in de schors tegen te gaan. Ook infecties en parasieten kan je hiermee vermijden.

Bomen kunnen net als wij ook verbranden, maar dat kan je tegenhouden door de schors in te smeren met kalk. Vooral bomen met een dunne schors zijn gevoelig aan felle zonnestralen. "Vroeger werd dit vooral gedaan in fruitboomgaarden, maar het kan zeker geen kwaad om de bomen in je tuin te behandelen met kalk", zegt Xavier Coppens van het Agentschap Natuur en Bos. "Vooral de beuk is een makkelijk slachtoffer."

De schors van een boom kan 40 tot 50 graden worden.

Xavier Coppens van Agentschap Natuur en Bos

Barsten, infecties en parasieten

Kalk weerkaatst het extreme zonlicht in de zomer en in de winter houdt het de warmte beter vast. Hierdoor kan je extreme temperaturen vermijden. Niet alleen barsten kunnen voorkomen worden, maar ook infecties. De schors van een boom kan 40 tot 50 graden worden en het snel afkoelen doet er ook geen goed aan. "Witte kalk wordt al veel langer gebruikt", zegt Coppens. "Vroeger gebruikte men dit vooral tegen parasieten. Als je de scheuren insmeert, groeien ze terug dicht. Daardoor kunnen er geen indringers naar binnen."

In onze tuin

Niet alleen in grote bossen of boomgaarden moet het insmeren met kalk gebeuren. Ook in een gewone tuin kan het nodig zijn. Als je een boom hebt met een dunne schors, die in de middag constant in de felle zon staat, is het zeker niet overbodig om de schors in te smeren met witte kalk. Als je liever geen witte kalk gebruikt, kan je ook jutedoeken rond de boom binden. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!