Bommenwerper gevonden in Noordzee

maandag 25 juni 2018 - 12:19
Op de bodem van de Noordzee is een Amerikaanse bommenwerper gevonden. De wrakstukken zijn ontdekt tijdens de aanleg van een hoogspanningskabel tussen Groot-Brittannië en Zeebrugge.

Het gaat om een vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog. "Een van de vondsten is inderdaad een zware bommenwerper van Amerikaanse makelij uit de Tweede Wereldoorlog. Het is een viermotorig toestel met een bemanning van negen à tien personen", zegt maritiem archeoloog Sven Van Haelst.

Lichamen in het toestel?

Er is veel kans dat er nog lichamen van bemanningsleden in het vliegtuig zijn. Dat wordt nu onderzocht. Die lichamen zullen geborgen en teruggebracht worden naar de Verenigde Staten, zegt gouverneur Carl Decaluwé: "De Amerikanen proberen hun mensen altijd terug naar hun land te brengen. De Duitsers en de Britten laten hen, zeker op zee, liggen. De Amerikanen hebben een andere cultuur en we respecteren dat. Het is nog altijd hun eigendom, hé."

Amerikanen brengen hun mensen altijd terug naar huis. Wij respecteren dat.

West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé

Andere vondsten

Bij de aanleg van de hoogspanningskabel zijn ook nog andere zaken gevonden, zoals de vleugel van een Duitse Messerschmidt-bommenwerper. Vorige zomer werd er ook een Duitse duikboot ontdekt op de bodem van de Noordzee.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!