Brexit krijgt "Iengels Wienkeltje" in Oostende niet klein

woensdag 13 maart 2019 - 12:34
Stefaan Struyve
Foto's: Radio 2
Door de onzekerheid over de brexit houden ze hun hart vast in het "Iengels Wienkeltje" in Oostende. Daar verkopen ze Britse voedingswaren, thee en geschenkartikelen. De klanten zijn bang dat de winkel zal sluiten door de brexit maar ze hoeven zich geen zorgen te maken. "Bij een brexit zullen sommige producten wat duurder worden, maar de brexit krijgt ons niet klein", zeggen de winkeliers.

Het Britse parlement heeft nog maar eens een akkoord voor een ordentelijke uitstap uit de Europese Unie verworpen. Misschien komt er dus wel een "harde" brexit, een bruuske scheiding tussen Groot-Brittannië en de EU. In dat geval zullen Britse producten bij ons duurder worden, want op die goederen zullen de landen van de Europese Unie dan importtaksen heffen.

Marmelade

De meeste klanten van het "Iengels Wienkeltje" zijn bereid wat meer te betalen voor hun favoriete marmelade, snoep of thee. Een trouwe klant zegt: "Vroeger ging ik dat zelf halen toen er nog ferry's voeren tussen Oostende en Engeland. Maar nu kan dat niet meer. Daarom zou ik het erg jammer vinden dat deze winkel sluit."

Als er invoerrechten komen voor Britse producten, zal ik sommige zaken niet meer verkopen. Want ze zullen te duur zijn voor mijn klanten.

Zaakvoerder van het "Iengels Wiekeltje" Peter Beyen

De zaakvoerders stellen hun klanten gerust. "We gaan zeker door met de winkel. En we zullen proberen onze producten niet te duur te maken."

Makreel

Maar sommige producten zullen misschien niet meer in de rekken liggen. Zaakvoerder Peter Beyen: "Britse makreel in blik bijvoorbeeld. Bij een harde brexit zal er 25 procent invoertaksen geheven worden. En als je dat moet doorrekenen aan je klanten, wordt dat te duur voor hen. Ik denk dat ik dan gewoonweg die makreel niet meer zal verkopen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!