Brouwer Van Honsebrouck: "Speciaalbier in blik wordt de toekomst"

dinsdag 8 oktober 2019 - 12:19
Michaël Janart
Blikjes in de afvullijn
Foto: Radio 2
Speciaalbieren in blik. Dat is de toekomst. Dat zeggen ze toch bij brouwerij Van Honsebrouck in Izegem. Dinsdagochtend is daar een nieuwe verpakking voorgesteld die zo goed als volledig recycleerbaar is.

Bij brouwerij Van Honsebrouck in Izegem, waar onder meer Kasteelbier wordt gebrouwen, is een nieuwe verpakking in blik voorgesteld. Dat blik helpt de smaak van het bier bewaren. "Je moet het zien als een mini-vat", vertelt brouwer Xavier Van Honsebrouck. "Doordat er minder licht aan kan, wordt het bier minder aangetast en kan je beter genieten van de smaaknuances.Het is uiteraard niet de bedoeling om onze speciaalbieren rechtstreeks uit het blik te gaan drinken. Uit een mooi glas is nog zo smakelijk."

Blik milieuvriendelijker dan glas

Toch is het de brouwerij niet enkel om de smaak te doen. Blik blijkt veel ecologischer als verpakking dan glas. "Glas is inderdaad ook recycleerbaar en herbruikbaar zelfs", zegt de brouwer. "Maar het vraagt heel veel water en energie om die flessen te kunnen hergebruiken. Denk bijvoorbeeld ook eens aan het transport om ze weer op te halen. Er kunnen ook drie keer zo veel blikken bier in een vrachtwagen dan flesjes. Dus ook daar sparen wij het milieu uit."

100% recycleerbaar

Niet enkel de verpakking zelf, maar ook de wikkel waarin meerdere blikken samen verpakt zitten, is recycleerbaar. Die is van een extra sterk karton zodat er tot 24 blikken in kunnen van 33 cl. Grote bedrijven als AB-Inbev en Coca-Cola kondigden al aan met gelijkaardige verpakkingen te willen werken. Maar het kleine Van Honsebrouck is ze dus voor.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!