Brugse bomenliefhebber moet huis verkopen na jarenlange burenruzie

vrijdag 18 oktober 2019 - 12:54
Wim Poté
Foto: VRT NWS
Het arbeidshof in Brugge heeft beslist dat Alain De Coessemaeker uit Assebroek zijn ouderlijk huis moet verkopen. De beslissing is het eindpunt van een jarenlange burenruzie die woedde in de Vondelstraat in Brugge.

In de Vondelstraat in Brugge woedt al jaren een hevige burenruzie. De buren links en rechts van Alain De Coessemaeker klagen over verschillende bomen in de voortuin van het ouderlijk huis van de man. Volgens hen staan de bomen te dicht op de grens van hun perceel. Ze stappen naar de rechter en krijgen gelijk. Alain moet zes bomen weghalen en krijgt zelfs een dwangsom opgelegd. Per dag dat hij de bomen niet rooit moet hij 100 euro dwangsom betalen.

1.000 euro per dag

Alain gaat in beroep, maar krijgt ook bij de beroepsrechter geen gelijk. Meer nog: de dwangsom wordt verhoogd naar 1.000 euro per dag, omdat de rechter het idee heeft dat de man de bomen niet wil wegdoen. 

Natuurliefhebber

Het duurde nog twee jaar voor de bomen effectief werden gerooid. De man is namelijk een natuurliefhebber en zocht naar een manier om de bomen te verplaatsen naar een andere grond. Om te vermijden dat de bomen bij dat proces zouden afsterven, moest het werk heel voorzichtig gebeuren en dat nam volgens de man veel tijd in beslag. De bomen werden verplant, maar in de tussentijd liepen de dwangsommen op, tot meer dan 800.000 euro.

Minnelijke schikking

Alain probeerde ondertussen een minnelijke schikking te treffen met zijn buren, tevergeefs. De zaak kwam opnieuw voor de rechter in Brugge waar de buren de dwangsommen opeisten. Om dat te kunnen betalen, vroeg de man een collectieve schuldenregeling aan. De schuldenregelaar stelde daarop voor om zijn ouderlijk huis openbaar te verkopen, maar dat wou de man niet. De arbeidsrechtbank had die verkoop goedgekeurd, maar de man ging in beroep.

Verkoop

Maar ook in beroep ving Alain opnieuw bot. Het arbeidshof in Brugge heeft vandaag beslist dat de man zijn ouderlijk huis moet verkopen om zo de dwangsommen te kunnen betalen. Hij moet niet de volledige dwangsom van 800.000 euro betalen, maar wel de opbrengst van zijn huis. De rest wordt kwijtgescholden. "Mijn vader kon geen affectie uiten. Mijn moeder is overleden toen ik vier jaar was. Ik zocht dus liefde bij de bomen, die mij liefde teruggaven", verklaarde Alain na de uitspraak van de rechter. "Ik hoop een voorbeeld te stellen zodat er op een andere manier kan omgegaan worden met de natuur in plaats van de bomen zomaar te vernietigen."

Hof van cassatie

Alain kan nu nog beroep aantekenen bij het Hof van cassatie. Hij kan ook de verkoop tegenhouden door een akkoord af te sluiten met de tegenpartij.  

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!