Burgemeester Deerlijk wordt rouwconsulent

woensdag 19 juni 2019 - 08:25
Florence Depauw
Claude Croes poseert al lachend voor een haag
Foto: Facebook Claude Croes
Burgemeester Claude Croes uit Deerlijk opent volgende maand een praktijk als rouw- en verliesconsulent. Verrassend, maar ook weer niet: hij kwam op het idee na het plotse overlijden van collega-burgemeester Claude Van Marcke uit Anzegem.

De burgemeester van Deerlijk heeft de cursus rouw- en verliesconsulent op zijn eigen tempo gevolgd, via het Centrum Voor Afstandsonderwijs. Vorige week behaalde hij zijn diploma. "Ik heb een paar overlijdens meegemaakt in mijn familie en dichte vriendenkring", zegt Croes. "Een overlijden dat me het sterkste bijblijft, is natuurlijk het overlijden van mijn collega-burgemeester Claude Van Marcke uit Anzegem."

Orde van de dag

"Naast het rouwproces dat je doormaakt, merk ik dat de maatschappij verwacht dat je na zo'n verlies snel terug naar de orde van de dag gaat", gaat Croes verder. "We worden voor alles gecoacht in het leven: als je zwanger wordt, word je begeleid. Als je een studiekeuze moet maken, word je begeleid. Maar als je geconfronteerd wordt met rouw, dan word je niet begeleid en moet je zo snel mogelijk terug naar de orde van de dag. Dat heeft mij een wrang gevoel gegeven."

Het heeft mij een wrang gevoel gegeven om in een periode van rouw snel terug over te gaan tot de orde van de dag.

Burgemeester van Deerlijk Claude Croes

Luisteren en tijd geven

"De ondernemer in mij besloot er iets aan te doen", zegt Croes. "Mensen die geconfronteerd worden met rouw en problemen hebben in de periode daarna, kunnen bij mij terecht. De eerste taak van een consulent is goed luisteren naar de mensen en kijken waar het probleem zit. Je moet hen ook de tijd geven om de gevoelens te kunnen uiten. Daarna reik ik handvaten uit om het verwerkingsproces te starten. Ieder overlijden is anders, dus iedere rouwverwerking is ook anders. Het is dus moeilijk om er een algemene definitie aan te geven."

Ieder overlijden is anders, dus iedere rouwverwerking is ook anders.

Burgemeester van Deerlijk Claude Croes

Thuispraktijk

"Ik ga de mensen thuis ontvangen", besluit Croes. "Mijn bureau verhuist naar een andere kamer, waardoor ik van die plaats iets rustgevend kan maken. Hoeveel het kost om bij mij langs te komen? Zestig euro per uur, al ligt de gemiddelde prijs bij anderen wel iets lager. Op 1 juli start ik ermee."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!